Módosították az egészségügyi törvényt – Újabb jogosítványokat vontak el az önkormányzatoktól

(Budaörs, 2022. december 12. – Budaörsi Infó) – A háziorvosi ellátást és a szakápolást is érintő módosítást fogadott el az Országgyűlés 2022. december 7-én szerdán az egészségügyi törvényen. A jogszabály-tervezetet november 16-án nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A szakmai körök kritikái ellenére a végszavazásra bocsátott javaslat csak néhány pontban módosult.

 

 

A háziorvosi és a védőnői ellátást, az alapellátási ügyeletet és a szakápolást is érinti az a törvénymódosítás, amelyet az Országgyűlés 136 igen, 56 nem és 1 tartózkodó szavazattal fogadott el.

A törvényi módosítás szerint jövőre a háziorvosi körzethatárok kijelölésének joga az önkormányzatoktól átkerül az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, amelynek alapellátási igazgatóságán belül hozzák létre a Nemzeti Praxiskezelőt.

A háziorvosi praxisok tekintetében a jövőben a legkisebb egységnek már nem a települést, hanem a járást tekintik. A már létező praxisközösségek tevékenysége járóbeteg-szakellátási szolgáltatásokkal bővülhet.

 

A jogszabály új alapokra helyezi az alapellátási ügyeletet:

– a háziorvosi ügyelet délután négytől este tíz óráig a járásközpontban lesz mindig azonos helyen,

– este tíztől reggel nyolcig az eddigi ügyeleti szolgáltatók helyett, az Országos Mentőszolgálat irányítja majd a betegeket a megfelelő ellátási szintre.

Az ügyeleti ellátás átalakításának végdátuma 2024. február 29., azt megelőzően fokozatos lesz a feladatelvállalás.

Az egészségügyért felelős miniszter 30 nappal előre közzéteszi, mely területek – jellemzően megyék – esetében veszi át a mentőszolgálat az ügyeleti ellátást.

Törvényi szinten rögzítik, hogy a városi kórház 0-24 órában betegfogadásra alkalmas és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást, míg a megyei kórháznak egész nap biztosítania kell sürgősségi ellátást és legalább öt rendeletben meghatározott szakmában fekvőbeteg-szakellátást is.

A jogszabály lehetőséget ad a megyei intézménynek arra, hogy foglalkoztatottjai számára meghatározza a munkavégzés helyét, amely bármely, az adott megyében működő intézmény lehet. A munkavégzés helyének egyoldalú meghatározása ugyanakkor nem járhat a foglalkoztatott aránytalan sérelmével, különösen egészségi állapotára vagy családi körülményeire tekintettel, a munkahely és a lakóhely közötti utazás nem haladhatja meg a napi a három órát, tíz éven aluli gyermeket nevelő foglalkoztatott esetében a napi két órát.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló az őt foglalkoztató intézményben – engedéllyel – végezhessen olyan egészségügyi tevékenységet, amire a szolgálati jogviszonya nem terjed ki.

A jövőben a látogatási időn túl is jogosult lehet egy segítő személy bent lenni a kórházban azon beteg mellett, aki önmagát nem tudja ellátni, folyamatos segítségre szorul, hosszútávú fekvőbeteg-ellátást igényel, pszichés krízishelyzetben van vagy haldoklik.

Jövő júliustól az önkormányzatok helyett az állam gondoskodik a védőnői ellátásról: a védőnők munkáltatói jogait az irányító megyei intézmény gyakorolja majd, a települési önkormányzatoknak pedig ingyen kell használatba adnia az államnak a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont.

Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára a bizottsági vitában közölte, a kormány nem döntötte el, hogy állami kézbe veszi-e a szakrendelőket, előbb felméri azokat, majd március környékén születhet róluk döntés.

Átalakul a szakápolási rendszer is: a törvény megteremti a jogalapját, hogy egészségügyi szakellátásból a  szociális ellátórendszerbe kerüljenek át azok az ágyak, amelyeken jelenleg tartós ápolást-gondozást végeznek. Az ápolást  a jövőben a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok végzik majd. A feladatátvétellel, illetve átadással érintett intézmények körét az egészségügyért felelős miniszter a szociálpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben kiadott rendeletben határozza meg.

 

Tehát

A döntés értelmében az önkormányzatoktól az államhoz kerül a védőnői szolgálat irányítása és a háziorvosi körzethatárok kijelölésének joga is.

A települési önkormányzatoknak  ingyen kell használatba adnia az államnak a védőnői ellátásra szolgáló ingó és ingatlan vagyont.

Alapjaiban alakul át az alapellátási ügyelet, és a háziorvosoktól az Országos Mentőszolgálathoz kerül.

A kórházakban működő ápolási osztályok átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol szakápolási központok gondoskodnak a betegekről ezentúl. Az ellátásért fizetni kell, ennek összegét a rászoruló jövedelmi helyzete alapján határozzák meg. Az egészségügyi ellátórendszert vármegyei szinten központosítják, a csúcsintézmények a megyei kórházak lesznek.

Az új szabályok szerint az egészségügyi dolgozók fizetése teljesítmény alapján eltérhet a bértáblától: az alapilletmény 20 százalékkal kevesebb, vagy 40 százalékkal több is lehet jövő nyártól.

A kórházi dolgozók szabadon irányíthatók lesznek a megyei intézmények között, mindössze annyi megkötéssel, a hogy három óránál, kisgyermekesek esetében két óránál nem lehet többet ingázással tölteni.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.