Volt illyéses diák filmjét vetítik a magyar mozik

(Budaörs, 2022. december 6. – Budaörsi Infó) Az Illyés Gyula Gimnázium kiemelkedő eredményeiről és remek sikereket elérő diákjairól már többször olvashattak a Budaörsi Infó Online-on. Az ország egyik legjobb gimnáziumából például volt akinek az útja egyenesen a Harvardra vezetett, most pedig egy filmes sikertörténetet oszthatunk meg olvasóinkkal. 

 

 

Egy erdélyi filmes hírportál számolt be róla a napokban, hogy Bernáth Szilárdnak, az Illyés Gyula Gimnázium volt diákjának filmjét játsszák a magyar mozik.

A Larry című filmet Bernáth Szilárd rendezte, és a Cottbusi Filmfesztiválon két díjat is elnyert.

Az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb első filmje lett.

A sztorija egy felnövéstörténet egy fiú esetén keresztül, aki vidéki juhászból repperré válik. A filmet a magyar mozik már december 1-től vetítik.

 

 

bernathszilard

 

Bernáth Szilárd, az Illyés Gyula Gimnázium diákja, majd pedig tanára volt. A filmtett.ro-nak adott interjújában elmondta, hogy két dolog volt ami a film irányába terelte:

„Az első, hogy szerveztünk a karácsonyok előtt a gimiben ún. Illyés-napokat, ahol egy adott témában minden évben kellett filmet, színdarabot, teremberendezést stb. készíteni, és a filmet mindig mi csináltuk az osztálytársaimmal együtt, tizennégy éves koromtól kezdve.

A második, hogy az egyik legjobb barátomnak, osztálytársamnak az apukája Andor Tamás, aki Bacsó Péternek, Schiffer Pálnak, Makk Károlynak, Simó Sándornak és Gazdag Gyulának volt az operatőre, és emiatt minden évben meghívtunk filmes vendégeket a suliba, akik valamilyen szempontból inspirálóak voltak számunkra.”

 

 

Bernath_Szilard_filmrendezo_illyes_budaors_2022

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (24)illyes

 

Gratulálunk az elért sikerekhez! További szép feladatokat kívánunk! 

 

 

larry

 

A filmről

A juhászként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével –Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.

 

Eredeti cím:
Larry

Filmműfaj:
Dráma

Szereplők:
Vimányi Benett, Thuróczy Szabolcs, Szandtner Anna

Rendező:
Bernáth Szilárd

Gyártó:
Hungary 2022

Eredeti nyelv:
Magyar

Korhatár:
16

 

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2022/10/20/ismet-az-orszag-legjobbjai-kozott-a-budaorsi-illyes-gyula-gimnazium/

 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2022/10/24/irany-a-harvard-a-budaorsi-illyes-gyula-gimnazium-diakjat-felvettek-a-vilag-legjobb-egyetemere/

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.