A 250 éves tatai platán lett az Év fája 2022-ben

A tatai Angolkertben, a Cseke-tó partján található, szinte fekvő 250 éves platán nyerte el idén az Év fája címet az online megrendezett voksoláson – közölte honlapján a kezdeményezést szervező Ökotárs Alapítvány.

 

 

Tájékoztatásuk szerint a tatai platán, amely 3887 szavazattal győzött,  valószínűleg ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett, majd törzséből további támasztó gyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája egyfajta hidat képez a Cseke-tó vízfelszíne felett.

A 2010 óta minden évben megszervezett versenyre idén 32 fát jelöltek, majd a szakmai zsűri választotta ki a 12 döntőst. A fákra összesen 12606 on-line közönségszavazat érkezett.

Az Év fája egy speciális kezelést nyert, az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa pedig – a Pest megyei Dánszentmikós határában található Micsky hársak egyike, az Aggastyán – az OEE ajándékcsomagját kapta.

A zsűri döntése alapján a Lengyeli-legelő fái kapták a 2022-es Hős fa címet. A legelő a Zala megyei Szentpéterúr és Pacsa települések határvidékén fekszik, a matuzsálemi vadkörte- és tölgyfák az itt található gémeskutakkal, forrással, pásztorszoborral együtt a hely jelképei. Az idilli állapotnak azonban hamarosan vége, mert a tervbe vett M76-os autóút nyomvonala a legelő közepén halad – emlékeztet az Ökotárs Alapítvány.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.