Demonstráció volt a pedagógusok mellett a budaörsi Városházánál

(Budaörs, 2022. október 6. – Budaörsi Infó) 2022. október 5-én demonstrációt tartottak a budaörsi Városházánál is. „Pedagógusok, óvodai, iskolai dolgozók, szülők, diákok! Álljunk ki együtt gyerekeink, diákjaink jövőjéért. Hallassuk hangunkat és mondjuk ki együtt: elég volt!” – írták a szervezők felhívásukban. Budaörsön 4 általános iskolában, 6 óvodában, az Illyés Gimnáziumban és a Szakszolgálatokban több százan vettek részt a délelőtti sztrájkban. 

 

 

Pedagógusokból összeállt „irodalmi színpad” adta elő Illyés Gyula „Egy mondat a zsarnokságról” című versét a budaörsi Városháza előtti rendezvény kezdeteként.

 

 

varoshaza_sztrajk2022105 (5)

 

A demonstráción a felszólalások sorát Tollner József, az Illyés Gyula Gimnázium tanára kezdte. Továbbá beszédet mondott Turcsik Viktor, a Herman igazgatója, Tarjányi Tímea, négy gyermek édesanyja, Szilágyi Kitti óvoda-pedagógus.

 

 

varoshaza_tuntetes33

 

 

Tollner József beszédében elmondta, hogy sokkal rosszabb lett a helyzet, mint eddig volt.

„Budaörsön egyszerre ennyien, mint most még soha nem szüntették be a pedagógusok a munkát. 4 általános iskolában, 6 óvodában, az Illyésben és a Szakszolgálatokban több százan vettünk részt a délelőtti sztrájkban. 

Legyünk nagyon büszkék magunkra, mert példaként tekintenek ránk az ország pedagógusai. Büszkék arra, amit itt Budaörsön tettünk, mert elindítói, élharcosai vagyunk annak, ami mellé mostanra egyre többen felsorakoztak. 

Fel kell sorakozni mindenkinek, mert aki a sorsunkról dönt, őt ész érvekkel nem lehet meggyőzni, mert ő csak a tömegtől, illetve a ráadott szavazatok esetleges csökkenésétől retteg. Már nem hiszünk a hazug mondatainak. A 10-12 éve folyamatosan mondott: Dübörög a gazdaság! Európa éllovasai vagyunk! Jogosak az igények, de nincs pénz az oktatásra! – állítások együtt nem állják meg a helyüket.

Ami idén történt, hogy a beszedett adókat nem a kötelező feladatainak színvonalas ellátására költötte a Kormány, hanem szavazat vásárlós osztogatásra, az egyértelművé tette számunkra, hogy itt a semmibevételünkről az oktatás szándékot tönkretételéről van szó.

Ezt erősíti az a tény is, hogy az oktatás ügyet hozzáértő helyet a belügyminiszterhez rendelte Orbán. Pintér hozta a tőle elvártat: fenyeget, megfélemlít, kirúg. 

Nem tudjuk hova vezet ez, de mi annyit tehetünk és tegyünk is meg, hogy együtt maradunk, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni….”

 

 

varoshaza_sztrajk2022105 (7)

 

varoshaza_sztrajk2022105 (1)

 

 

A tüntetők a beszédeket követően Budapestre indultak, mert este a tanárok melletti szolidaritási tüntetést és koncertet tartottak a fővárosban, a Kossuth téren; a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért álltak ki a résztvevők.

 

 

pedagogus_szrajkbudapest

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.