Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a benzin- és az élelmiszerárstopot

Semmiről nem mondtunk le, semmit nem töröltünk, csupán a beruházások megkezdését halasztottuk el – fogalmazott kérdésre válaszolva a budapesti egészségügyi beruházásokkal, a többi között a Dél-budai Centrumkórház építésével vagy a Szent János Kórház felújításával kapcsolatban.

 

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva megerősítette: a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásában folyamatosak a munkák, és a kormánynak a repülőtér megvásárlására vonatkozó szándéka sem változott.

Ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor garantált a pedagógus-béremelés – erősítette meg a miniszter egy másik kérdésre válaszolva. Hozzátette: hogyha az operatív programokról is meg tudnak állapodni, akkor lesz béremelés a tanároknak, méghozzá gyorsabb ütemben és nagyobb lépésekben, mint ahogyan azt korábban ismertette.

A kormány a növekvő intézményi rezsiköltségekkel kapcsolatban szombaton feltehetően elfogadja azt a javaslatot, amely szerint az általános iskolákban 20 foknak, míg a középiskolákban 18 foknak kell lennie – ismertette.

Szólt arról is: meg kell határozni azt a kört, ahol van mód energiamegtakarításra az önkormányzatoknál, ezután mérik fel, milyen segítségre van szükségük.

Gulyás Gergely az egészségügyi intézmények rezsitámogatására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: olyan helyzet nem állhat elő, hogy kórházat vagy rendelőintézetet be kelljen zárni.

Arra is kitért: a kormány szombati ülésén hoz olyan döntést, ami lehetővé teszi azt, hogy a magyarországi kitermelhető barnakőszén mennyiség nagymértékben növekedjen. Azzal indokolt: nagyon komoly energiaspórolás érhető el, hogyha barnakőszénnel is lehet fűteni.

A hazai gáztározókban tárolt mennyiség az ország ellátásában 89 téli napra elegendő – közölte. Ez mind az ipari, mind pedig a háztartási fogyasztást jelenti.

A Dobrev Klára DK-s EP-képviselő által létrehozott árnyékkormányról szólva azt mondta: a Fidesz-KDNP-nek volt igaza, amikor azt mondta, hogy a baloldal valódi vezetője Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. Úgy fogalmazott, Gyurcsány Ferenc még kormányzati felhatalmazás nélkül is szeret kormányt alakítani.
Árnyékkormány kísérlete eddig nem vetődött fel a magyar politikában, de árnyékminiszterelnök már van, az pedig Dobrev Klára, mivel valójában Gyurcsány Ferenc az, aki a végrehajtó hatalmat irányítja – érvelt, emlékeztetve az egykori Gyurcsány-kormány működésére, amelyet szerinte “józan ésszel nehéz visszasírni”.

Amit a kötcsei találkozóról a sajtó leírt, “abból úgy semmi nem igaz” – jelentette ki a miniszter arra a sajtóhírre, amely szerint Orbán Viktor a találkozón felvetette volna az ország uniós tagságának értékelését 2030-ban. Leszögezte: a kormány mindig arra jutott, hogy a tagságnak több az előnye, és nem elsősorban a pénzügyi juttatások, hanem a közös piac miatt.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium igaizgatóhelyettesét nem a véleménynyilvánítása miatt váltották le, hanem azért, mert megsértette a jogszabályokat, így nem tartható hivatalában – válaszolta

Gulyás Gergely. Cáfolta, hogy a pedagógusokat bárki fenyegetné.

 

gulyasgergely

 

Kijelentette: a tiltakozásnak megvannak a törvényes formái, Magyarországon van a pedagógusoknak sztrájkjoga, míg például Németországban az állami alkalmazottak nem sztrájkolhatnak. A magyar sztrájkszabályozás azt szolgálja, hogy a szülőket ne büntessék az állam és a pedagógusok vitájában.

Gulyás Gergely a baloldali pártokhoz, illetve politikusokhoz sajtóhírek szerint érkező külföldi pénzekkel kapcsolatban azt mondta: ki kell vizsgálni minden ilyen ügyet, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani. Hangsúlyozta: a politikai célokra, a politikai pártoknak nyújtott pénzügyi támogatást a magyar törvények 1990 óta következetesen kizárják.

A miniszter a migrációval kapcsolatban úgy értékelt: egyre több migráns akarja átlépni a határt, ugyanakkor Magyarország képes a határok megvédésére, és az a határvadász egység, ami most létrejött a határvédelem hatékonyságát tovább fogja javítani.

Gulyás Gergely leszögezte: semmilyen szigorítás nem történt az abortusztörvényben, ezen évek óta nem változtattak, ilyen értelemben a nők döntési joga is változatlanul szabad. Úgy folytatta: az Egészségügyi Szakmai Kollégium fogalmazott meg irányelveket és ezeket fogadja el a kormány. “Ez történt most is. Ez a nőknek a döntési szabadságát nem érinti” – szögezte le.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.