Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium alakult az egészségben töltött évek növelésére

Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium (NKL) a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével. Az NKL célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen – tájékoztatta az SE pénteken az MTI-t.

 

 

    Az SE közleménye szerint a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a Pharmahungary 2000 Kft. alkotta konzorcium 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, az NKL szakmai vezetője Merkely Béla, az SE rektora.

    A konzorcium a tagok kutatás-fejlesztési, szellemi és fizikai erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy 2026 februárjáig az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok – mint fogalmaztak – “forradalmian új szemléletét kutassa és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki”.

    A projekt három kutatási pillére alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív és érrendszeri megbetegedések számát, növelje a várható élettartamot és az egészségben eltöltött életévek számát is, a többi között új egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programok kidolgozásával – közölték.

    Az SE kitért rá, hogy a projekt klinikai-epidemiológiai pillérének célja feltérképezni a koronavírus-fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai- és részletes utánkövetéses eljárással.

    Az innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési pillér keretében egyebek mellett meglévő gyógyszerek “újrapozícionálását” végzik majd.

    Az orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése elnevezésű pillér célja pedig új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása – sorolták.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.