Létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Létrejön a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács – ezt is tartalmazza az a változtatáscsomag, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága szavazott meg csütörtökön a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslathoz.

 

A kiemelt térségi fejlesztési tanács tagja a főpolgármester és egy fővárosi közgyűlési tag, Érd, mint a terület egyetlen megyei jogú városának delegáltja, az uniós források felhasználásáért felelős miniszter képviselője, a kormányzati stratégiák kidolgozásáért felelős miniszter képviselője, a területrendezésért, az egészségügyért, a szociálpolitikáért, a köznevelésért, a közlekedésért, valamint a nemzeti közműszolgáltatásokért felelős miniszter képviselője, illetve a területfejlesztési törvény által a térségi fejlesztési tanács tagjaiként meghatározott képviselők.

Egy másik módosítás lehetőséget ad arra, hogy ha egy település bármilyen okból nem képes fenntartani a helyi közösségi közlekedést, akkor az önkormányzat kezdeményezésére a közlekedésért felelős miniszter legfeljebb két évre úgynevezett végső menedékes szolgáltatót jelöljön ki.

Számos hatáskör kerülhet továbbá az országos közlekedésszervezőhöz: a többi között a közszolgáltató kiválasztása, a tendereztetés vagy az elektronikus jegyrendszer és az utastájékoztató rendszer fejlesztési projektjei. A vasúti pályaműködtetéssel kapcsolatos feladatokat is az országos közlekedésszervező hatáskörébe helyeznék.

Egy változtatás azt teszi lehetővé, hogy a komp- és révszolgáltatás – nehézségek fennállása esetén – miniszteri rendeletben a helyi önkormányzattól kormányzati körbe vonható legyen.

Számos győri sportingatlan kerül a ETO Futball Sportszervező és Szolgáltató Kft. vagyonkezelésébe és üzemeltetésébe egy másik módosítás által.

A jövőben várhatóan mentesül a helyi iparűzési adó alól a közlekedésszervező is, hasonlóan a közlekedési szolgáltatóhoz.

Egy módosítás korlátozást tartalmaz az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek juttatására abban az esetben, ha az önkormányzatnak uniós vagy költségvetési visszafizetési kötelezettsége áll fenn.

A jövőben az, aki részt vesz a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök személyvédelemmel történő közszereplésén, ezzel hallgatólagosan hozzájárul ahhoz, hogy róla kép- és hangfelvétel készüljön.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.