BME-s diákok építik Magyarország első, 9 kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját

A BME Aerospace Team első és egyedüli magyar csapatként részt vesz októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge 9000 méteres kategóriájában. A csapat célja, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a 9 kilométeres magasságot – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az MTI-t.

 

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz – olvasható a csapat fő támogatójának közleményében.

A BME Aerospace csapatát 2021 szeptemberében hívták életre. A 16 fős csapat (11 férfi, 5 nő) tagjai között szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus. Az egyetemi hallgatók és a terület legnevesebb szakembereinek célja, hogy olyan rakétát tervezzenek és szereljenek össze, amely eléri a 9000 méteres magasságot.

A csapattagok a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával. Augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlanak. Szeptember elejéig tesztelik a rakétát, a szükséges engedélyek megléte és óvintézkedések betartása mellett. Szeptemberben sajtónyilvános eseményre készülnek a rakéta felbocsátásához kapcsolódva.

A csapat ezt követően októberben Portugáliában részt vesz az EuRoC 2022 nemzetközi rakétaversenyen, amelyen 25 egyetemi csapat több mint 500 hallgatója méri össze tudását.

Mint írják, a csapat első számú célja a versenyen a Flight Readiness Review és a Launch Readiness Review vizsgálatokon való megfelelés, ezekkel a rakétát biztonságosnak és indíthatónak nyilvánítják a nemzetközi szakértők. Ezt követően minél pontosabban szeretnék elérni a kategória céljaként kitűzött 9 kilométeres magasságot a rakétával. Másik kiemelt céljuk két tudományos kísérlet elvégzése: egy orvosbiológiai, valamit egy légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszerrel látják el.

A BME Aerospace csapat küldetését a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek, állami szereplők – támogatják, továbbá Farkas Bertalan kutatóűrhajós és Besenyei Péter műrepülő világbajnok is személyes támogatásáról biztosította a projektet.

(A kép illusztráció.)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.