Képviselő-testületi ülés – Kamaraerdő déli részének egyes területeire változtatási tilalmat rendeltek el

(Budaörs, 2022. július 14. – Budaörsi Infó/budaors.hu) Az önkormányzat lassítani kívánja a Budaörs felé irányuló kiköltözési hullámot, ezért a július 13-án megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen a Kamaraerdő déli részének egyes területeire változtatási tilalmat rendelt el, és megkezdődik a településrendezési eszközök felülvizsgálata is.

 
Letette a képviselői esküt Kamaraerdő időközi választásán mandátumot nyert önkormányzati képviselő, Török István, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni.

 

 

testulet202207dd

 

 

testulet202207b

 

Első napirendi pontként a Budaörs város egyes területeire vonatkozó helyi építési szabályzata (BHÉSZ) módosításáról döntöttek. Az utóbbi években rendkívüli módon megnőtt az ideköltözők száma, ami egyre nagyobb problémát jelent az agglomerációs településeknek, így Budaörsnek is. Rengeteg a jogszerűtlen beépítés, amivel szemben csak nagyon korlátozottan tud fellépni a Polgármesteri Hivatal, mert az építéshatósági jogköröket elvették az önkormányzattól. Annak érdekében, hogy a város területének fejlesztése közép és hosszútávon rendezett körülmények között történhessen, változtatási tilalmat rendelt el a testület Kamaraerdő déli részén. A változtatási tilalommal egyidőben a településrendezési eszközök felülvizsgálata is megkezdődik.

 

Wittinghoff Tamás polgármester arról számolt be, hogy a területen a város egyértelmű szabályozását semmibe véve indultak el építkezések. Pedig csak akkor kezdődhetett volna el a munka, ha a közművek teljes körűen kiépültek. Ezért az egyetlen hatásos eszközként az azonnali változtatási tilalom elrendelése maradt a város kezében.

 

 

testulet202207c

 

A vitában dr. Czuczor Gergely (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, hogy egyeztettek-e előzetesen az ott lakókkal, illetve a Kamaraerdei Részönkormányzattal. Török István azt kérdezte, hogy nem lenne-e érdemes a változtatási tilalmat kiterjeszteni a város egyéb területeire is.

 

 

testulet202207dds

 

Dr. Bocsi István jegyző válaszában elmondta, hogy olyan gyorsan kellett lépniük a szoros határidők miatt, hogy már nem volt lehetőség az egyeztetésekre.

 

 

testulet202207g

 

A polgármester a jegyző válaszát kiegészítve arról beszélt, hogy rendkívül korlátozott az önkormányzat eszköztára. Az állami építéshatósági és építésfelügyeleti rendszer pedig képtelen ellátni a feladatokat, ráadásul az új szabályozás annyira megengedő, hogy könnyen ki lehet játszani. A kialakult helyzet nem csak Budaörsöt, hanem az egész agglomerációt sújtja. A változtatási tilalom kiterjesztése túl sok olyan embert is érintene, akik egyébként minden szabályt tiszteletben tartanak.

 

 

testulet202207

 

Második napirendi pontként a képviselő-testület az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításával a polgármester hatáskörébe visszaadta azokat a településrendezési eszközöket, amelyeket egy kormányrendelet a képviselő-testületre delegált. A testület úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi gyakorlat biztosítja a hatékony működést.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.