Otthon Centrum: gyorsabban vevőre találnak a használt ingatlanok

Csökkent a használt ingatlanok értékesítési ideje 2022 első fél évében tavalyhoz képest – közölte az Otthon Centrum.

 

Akárcsak 2021-ben, idén is a panellakásokat lehetett a leggyorsabban, átlagosan 58 nap alatt eladni, a házakat pedig a leglassabban, 144 nap alatt. A használt ingatlanok piacán általános az értékesítési idő csökkenése, minden ingatlanfajta hamarabb kelt el, mint tavaly. A téglaépítésű lakásokat és házakat 10 nappal, a panelokat 25 nappal gyorsabban lehetett eladni – írták.

A régiós összevetésben jelentős különbségek látszanak. A panellakások Budapesten 50-55 nap alatt, a kisebb városokban 60-65 nap alatt, a megyei jogú városokban 74 nap alatt találnak vevőre. A téglalakások eladóinak a kisebb városokban 80 napot, a főváros túlnyomó részén 100 napot, a községekben 120 napot kellett várniuk.     A házak forgási sebessége Pest külső kerületeiben és a kisebb városokban 140-145 nap, a községekben 160 nap, Budán 205 nap volt. Ugyancsak nagy az eltérés a féléven belül, ugyanis a közlemény szerint főképp a második negyedévben látszik gyorsulás. Az elsőben a használt házak és téglalakások eladási ideje egy héttel még nőtt is tavalyhoz képest, de a panellakásoké is csak ennyivel csökkent.

Az Otthon Centrum számos tényező egyidejű hatásával magyarázta az adatokat. Az infláció erősödése miatt többen vesznek ingatlant értékálló befektetésként, mások a bizonytalanságok miatt előbbre hozták a tervezett vásárlást – indokolta a kereslet élénkülését az ingatlanközvetítő társaság.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.