Budaörs is csatlakozott egy a légszennyezettség csökkentését célzó nemzetközi kampányhoz

(Budaörs, 2022. július 9. – Budaörsi Infó) A budaörsiek véleményét is várják a városi levegő minőség javítását célzó projektben. A június 22-i ülésen a képviselő testület egyhangúlag támogatta, hogy Budaörs szakmai partnerként csatlakozzon a Lélegző Budapest kampányhoz.

 

 

A levegőminőség javítását célzó kampány a nemzetközi CODE Europe (Co-Deciding Europe: Civic Tech for Good Governance and Active Citizenship) része.

Budapest és az agglomeráció mellett 9 európai nagyváros vesz részt a légszennyezés elleni hatékony fellépés legjobb javaslatainak kidolgozásában: Lisszabon, Amszterdam, Brüsszel, Berlin, Podgorica, Athén, Burgasz, Riga és Tallinn.

A klímaváltozás miatti problémák és a légszennyezettség mindennapos tapasztalat, olyan közös kihívás, ami mindenkit érint és megoldásában mindannyiunknak részt kell venni.

A „Lélegző Budapest” kampány alapötlete, hogy az állampolgárok bevonásával, együtt kell megoldást találni a légszennyezettség csökkentésére.

A változás csak akkor lehet tartós és sikeres, ha az emberek magukénak érzik a problémát és mindenki a maga módján elgondolkozik azon, hogy ő mit javasolna a döntéshozók számára. Magyarországon a Társadalomtudományi Kutatóközpont vezetésével 2022 tavaszán indult el a „Lélegző Budapest” projekt.

A nemzetközi kampány célja, hogy minél több, a városi levegő minőségét javító állampolgári kezdeményezés és javaslat születhessen meg, amit szakértők konkrét szakpolitikai intézkedésekké fejlesztenek.

A „Lélegző Budapest” kampány jelenlegi fázisában az állampolgárok javaslatait gyűjtik össze a lebonyolítók. A kezdeményezéseket és javaslatok az erre a célra létrehozott online felületre lehet beküldeni egy egyszerű regisztrációt követően.

Az oldalon meg lehet nézni mások beküldött javaslatait, és azokra is lehet reagálni. Maga a kezdeményezés egyszerre helyi, országos és európai jelentőségű, ezért várnak minden típusú ötletet: Lakhelyünket, Budaörsöt célzó javaslatokat, és általánosabb, tágabban értelmezendő kezdeményezéseket.

 

A véleményeket itt lehet beküldeni:

https://budapest-code-europe.yrpri.org/community/4318

 

A beérkezett javaslatokat a kutatók összesítik és rendszerezik, majd a következő szakaszban ezekre szavazni lehet, megjelölve a legfontosabbnak gondolt problémákat és megoldási lehetőségeket.

A rangsorolt javaslatokat szakértők bevonásával konkrét szakpolitikai intézkedésekké, illetve programtervekké fejlesztik a projekt szakmai partnerei.

 

További információk a projektről:

www.lelegzobudapest.hu és www.codecidingeurope.eu

 

A kampány magyar nyelvű Facebook oldala:

https://www.facebook.com/lelegzobudapest

 

Hallassa hangját Ön is a levegőminőséggel kapcsolatban!

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.