Új kezdeményezést indított Budaörs Önkormányzata

(Budaörs, 2022. június 25. – Budaörsi Infó/via budaors.hu)  A hamarosan lezáruló Cities4CSR elnevezésű program részeként indított el az önkormányzat egy újszerű, tematikus rendezvénysorozatot a budaörsi vállalkozók bevonásával, Budaörs Közösség névvel. Budaörs az uniós URBACT III. programban, a Cities4CSR elnevezésű projekttel vesz részt. Az alábbi cikk a budaors.hu-n megjelent városházi beszámoló. 

 

 

A budaörsi projekt célja, hogy hatékonyan vonják be a helyi vállalkozásokat a város életébe CSR tevékenységük mentén. A projekt az idei év augusztusáig tart.

A Cities4CSR projektben egy kisebb mintaprojektet valósított meg az önkormányzat cégek, civil szervezetek és a helyi lakosság összefogásával.

A projekt témáját a 2020 nyarán zajlott lakossági kérdőíves felmerés eredménye alapján választották ki, miszerint a helyi lakosság a faültetést gondolja a legfontosabb környezetvédelmi tevékenységnek.

2021 őszén több mint 200 fát ültettek el a városban közösen.

A projekt másik fontos része az Integrált Akcióterv kidolgozása, ami összefoglalja a budaörsi projekt eredményeit és jövőbeni céljait.

Az Integrált Akcióterv június végére elkészül, az önkormányzat honlapján elérhető lesz. A hamarosan lezáruló program részeként indította el az önkormányzat egy újszerű, tematikus rendezvénysorozatot a budaörsi vállalkozók bevonásával, Budaörs Közösség névvel.

A koncepció a Cities4CSR projektben elindított közös munka alapjaira épül. Középpontjában az a tény áll, hogy a városnak egyaránt fontos részét képezik a lakói, a helyben működő vállalkozások, a civil szervezetek és az önkormányzat. Együtt gondolkozva és közösen fellépve képesek a fenntartható városfejlesztés érdekében érdemi célokat megvalósítani.

Első alkalommal június 23-án a Városházán látta vendégül az önkormányzat a budaörsi vállalkozókat egy üzleti reggeli keretein belül.

 

 

Cities4CSR5

 

A rendezvényt Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg.

 

 

Cities4CSR14

 

Beszédében elmondta: „Ebben a hamarosan lezáruló európai uniós programban több helyi céggel is sikerült kiválóan együttműködnünk. Most ennek szerves folytatásaként szeretnénk egyfajta Budaörs Közösséget létrehozni, amely nagyobb és átfogóbb célok megvalósítására is alkalmas.”

A programot Szemerédi Dóra a mintaprojektben is részt vevő egyik cég projektmenedzsere folytatta, aki bemutatta, cége hogyan és milyen eredménnyel vesz részt CSR tevékenységével a város fenntartható céljainak támogatásában.

 

 

Cities4CSR13

 

 

Farkas Benedek, önkormányzati képviselő inspirációként az általa megismert nemzetközi jó példákról, gyakorlati megvalósításukról és valós értékeikről beszélt, majd bemutatta az önkormányzat terveit. Az előadás után a képviselő egy interaktív feladattal készült.

Az úgynevezett World Café-ban a cégek képviselőit arra kérte, hogy csoportokban dolgozva válaszoljanak különböző kérdésekre. Elsőként a kiosztott papírlapokon lévő szavakat kiválasztva kellett a csapatoknak jellemezniük saját cégüket, illetve Budaörsöt.

 

 

Cities4CSR12

 

 

Ebből kiindulva azt kérte tőlük Farkas Benedek, hogy írják le, milyennek szeretnék látni a céget és Budaörsöt 5 év távlatában. Kérdésként szerepelt az is, hogy az egyes szervezeteknek milyen CSR tevékenységei vannak jelenleg és miket tervez a jövőben, illetve hogy mit jelent számukra budaörsi cégnek, civil szervezetnek lenni.

Az egyes asztaloknál ülő csapatok aktív munkába kezdtek, a játék segített a jelen levő cégek megismerésében, és kialakult egy kép, hogyan látják a helyi szervezetek Budaörsöt, mit várnak el a városvezetéstől.

 

 

Cities4CSR9

 

Sok pozitív visszajelzés érkezett, ami megmutatta, hogy a városfejlesztés fenntartható, klímatudatos irányát a helyben működő vállalkozások is támogatják.

Szabó Sándor, a projekt koordinátora felhívta a figyelmet az önkormányzat által újonnan elindított Klímabarát Budaörs Facebook oldalra: https://www.facebook.com/klimabaratbudaors.

Arra kérte a jelenlévőket, hogy az oldal készítésében is legyenek partnerei az önkormányzatnak, küldjék el saját klímavédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos jógyakorlataik rövid bemutatását, amit megjelentet az oldalon az önkormányzat.

 

 

Cities4CSR11

 

Cities4CSR7

 

Cities4CSR10

 

 

Az üzleti reggeli egy kötetlen beszélgetéssel zárult, és azzal az ígérettel, hogy ősszel ismét találkoznak ebben a körben a vállalkozások, civil szervezetek és az önkormányzat. Több szervezet jelezte, hogy bár a júniusi rendezvényen nem tudtak részt venni, támogatják a projektet és az őszi alkalommal szeretnének csatlakozni a Budaörs Közösséghez.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.