Itt vannak a megnemszorítások

(Budaörs, 2022. május 29. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz az egyébként is tragikus állapotban lévő költségvetésben az őrült pénzszórással, akkor komoly bajban leszel, ha te nyered meg a választást. Főleg, hogy már az előző években is két kézzel szórtad a pénzt, mintha nem lenne holnap. Már az elmúlt két évben is harmadával növelted azt az államadósságot, ami ellen valaha még küzdeni akartál, miközben járványra a GDP 0.8%-át költötted csak tavaly.

 

 

Ha sokkal fontosabbak a szlogenek, mint az ország érdeke és a gazdaság, akkor különösen kényszerpályára kerülsz.

Ha azzal kampányolsz, hogy nem a Zemberek fizetik meg és különben is, jó ötlet ötödannyiért adni a gázt és az áramot a Zembereknek mint amennyiért te veszed, akkor sikerül lábon lőni magad, ha szeretnéd gatyába rázni a költségvetést.

 


(Idén várhatóan közel 1.300 milliárd forintba kerülhet a rezsicsökkentés, ha maradnak a magas energiaárak egész évben. Hogy ezt tudd hová tenni, a személyi jövedelemadóból 2.860 milliárd forintot vár a kormány idénre. Vagy másként fogalmazva, a világelső 27%-os áfát lehetne csökkenteni a negyedével, ha nem akarnánk mesterséges rezsidíjakat.)


 

Főleg akkor vagy bajban, ha már most is rengeteg különadóval operálsz, amivel a távközlést, a bankokat és egyéb cégeket sújtasz.

A kormány ma bejelentette minden idők (egyik) legnagyobb megszorítását a költségvetés tragikus állapota miatt, de nem kell aggódni, mert nem a Zemberek fizetik majd meg, hanem a gonosz cégek.

A kiskereskedelmi cégek, azért mert 16%-kal (!!!) nőtt a bevételük egy év alatt. (Gyengébbek kedvéért ennek oka legelső sorban is az infláció. Még a KSH szerint is 15,6%-kal nőttek az élelmiszerárak egy év alatt.)

A nagyobb cégek az eddigi 2,7% helyett 4,1%-ot fognak fizetni különadóba az árbevétel után. Nem, nem az “extraprofit”, hanem az árbevétel után. Nyilván nem fogják továbbhárítani a vevőkre, miért is tennék…

A légitársaságok, mert annnyira jó éveket zártak mostanában a Covid, a háború és az elszálló üzemanyagárak mellett, hogy meg sem kottyan nekik 30 milliárdot pluszban becsengetni. Hogy nincs egy Magyarországon bejegyzett légitársaság sem, senkit nem zavar, majd beszedik 10-15 eurónként minden érkező utastól. Nyilván nem fogják a külföldi légitársaságok automatikusan hozzáadni ezt az összeget minden magyar repülőjegy árához a bevezetés pillanatától azonnal.

A jó hír, hogy legalább nagy részét a külföldiek fogják ennek az adónak megfizetni. Neked csak a nyaralásod lesz drágább családi szinten néhány tízezer forinttal, ha repülőre akarsz itthon ülni.

A bankok, amik eddig is rengeteg különadót fizettek, szívesen lemondanak még ezen túl is az éves profitjuk kb. feléről. Mindenki megnyugodhat, biztos, hogy nem fogják áthárítani ők sem az ügyfelekre, hiszen értik, hogy nem elveszik a profitjukat, hanem csak elvonják…

A biztosítók is megérdemlik, fizessenek az eddigi adókon túl még 50 milliárdot. Hogy nem volt az egész biztosítási piac éves profitja 100 milliárd forint sem egy év alatt? Na és? Hogy eddig is fizettek már 120 milliárdnyi különadót és ezt emelik 170 milliárdra? Megint csak na és?

(Szerinted mennyivel fog emelkedni a köteleződ jövőre?)

 

 

penz

 

A szemét gyógyszerforgalmazók is biztos szénné keresték magukat a Covid miatt, fizessenek. Mert a Covidra aztán annyi gyógyszer volt, hogy csak na… De ezt is tök komolyan mondták ám, nem én találtam ki, ekkora hülyeséget én nem tudok kitalálni, ha ki tudnék, már régen stand-upos lennék.

A MOL fizessen be extra 130 milliárdot, annak egy részét, amit az orosz olajon fog keresni. Ezzel még egyet is lehet érteni, de a bónusz kérdés, mennyire fog hajlani a kormány az olajembargó elfogadására, ha már két évre előre betervezte az embargó elutasításából származó adóbevételt?

 


(S még emelték a tranzakciós adót (pardon, illetéket), meg a jövedéki adókat is, de az már csak hab a tortán a nagy megnemszorításban.)


 

El kellene engedni a mesterséges 480-as benzinárat? Szó sem lehet róla! Majd megtiltjuk a külföldi autósoknak, hogy olcsóbban tankoljanak. Az EU meg majd garantáltan elkaszálja a dolgot és százmilliárdos lesz a büntetés, de majd azt is összedobják az adófizetők.

S ha kevés a viccből, ezeket az összegeket már idén is be akarják hajtani, pedig az év közel fele már eltelt ugye.

 

S kik maradtak ki?

Azok a területek, amik a NER kezében vannak: turisztika, építőipar és ehhez hasonlóak. Ott nincsenek gonosz „extra profitok”, jelentsen ez a kifejezés bármit is. Annyira nincs extra profit, hogy a CSOK-ot mindenképp fenn akarják továbbra is tartani. Pedig ha csak a leghíresebb gázszerelő csak azt a pénzt bedobná a közösbe, amivel tavaly lett gazdagabb, máris az új extraadók közel 8%-ára meg is lenne a fedezet.

A minisztériumok kiadásait is megvágják 5-10%-kal, ez akár jó hír is lehetne, a nagyon nagy kérdés, hogy a működési költségükből faragnak le (bürokrácia-csökkentés), vagy a kiadásaikból, vagyis egyszerű megszorítás lesz csak és az állam a fontos kiadásokon akar majd spórolni az egészségügy, oktatás, útfelújítás és egyéb területeken. Mert ha ez utóbbi lesz (lehet fogadni), akkor az régen látott megszorítást fog jelenteni, akárhogy is hívják.

 

 

konyveles_adozas_szamolas_penzugyek

 

S nincs ezzel baj, mert minél nagyobb volt a dorbézolás eddig, annál nagyobb lesz a másnaposság, amivel muszáj csinálni valamit. Csak ne hülyítsük már az embereket, hogy az állami szolgáltatások 10%-os visszavágása az nem megszorítás. S ne hazudozzunk már, hogy nem az eddigi pénzszórás a legfőbb oka a mostani megszorításoknak.

Nesze neked szja-visszatérítés és nyugdíjemelés, hathavi fegyverpénz és az összes többi választási pénzeső…

(Remélem, azért valahol legalább titokban a mostani kormány is tartott egy elkú×rtuk megbeszélést a válságról, amit okoztak. Legalább úgy maguk között, ha már egyébként tévedhetetlenek.)

 


A komoly megszorítások és a beruházások elhalasztása is csak arra lesznek elegek, hogy a tervek szerint 4,9% legyen a hiány idén. Ami rengeteg még így is.


 

 

Mit szól ehhez a piac?

Vess egy pillantást az euró árfolyamára és a magyar tőzsde teljesítményére. Pedig a forintnak erősödnie kellene, ha a kormány megszorításokkal akarja rendbe tenni a költségvetést. Ez még tetszene is a befektetőknek, de a módja nem.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.