Klímavédelmi tanulmányúton voltak Ausztriában a budaörsi önkormányzat munkatársai

(Budaörs, 2022. május 28. – Budaörsi Infó/budaors.hu) Az Budaörsi Önkormányzat több fenntartható fejlődést célzó, és a város zöld gyakorlatait támogató projektben veszt részt. Az egyik ilyen az EU által finanszírozott MULTIPLY program, aminek keretében Zsák András, a hivatal Közoktatási, Közművelődési és Sport osztályának vezetője és Farkas Benedek, önkormányzati képviselő egy ausztriai tanulmányúton vett részt, ahol számos jó példát és gyakorlatot ismerhettek meg.

 
Az Európai Unió kutatási és innovációs projektje a MULTIPLY, melyben Budaörs, mint „Példamutató település” vesz részt. Az elsődleges cél, hogy a települések önkormányzatai egymás jó gyakorlatait megismerve, egymástól tanulva tudjanak fejlődni az integrált városfejlesztés és az energiahatékonyság területén. Ennek a programnak a keretében a résztvevő városok megismerhetik egymás tervezett és megvalósított klíma- és környezetvédelmi projektjeit.

Az önkormányzatok jelentős szereppel bírnak a környezeti fenntarthatóság megvalósításában, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban, a MULTIPLY projekt segíti az önkormányzatok közti közvetlen kommunikációt találkozók, tanulmányutak szervezésével. Magyarország mellett Ausztria, Németország, Lengyelország, Svédország, Olaszország nyertes önkormányzatai vesznek részt, és mutatják be egymásnak az energiahatékonyság, megújuló energiahasznosítás, közlekedés területén szerzett jó gyakorlataikat.

Május 16-18 között az ausztriai Weiz város látta vendégül a MULTIPLY városok képviseleteit.

A budaörsi önkormányzattól Zsák András, az önkormányzat munkatársa és Farkas Benedek, önkormányzati képviselő vett részt a tanulmányúton. A három napos látogatás célja, hogy megismerjék két osztrák város, Weiz és Graz környezettudatos és zöld projektjeit, és azok megvalósítását.

Weiz városa számos klímavédelmi és zöld projektet valósít meg, vagy kísérleti jelleggel próbálkozik bevezetésükkel. Ezeket ún. Energiapontoknak hívják. Ilyen energiapont a közel 12 ezer lakosú városban a környezettudatos városi közlekedést segítő e-autó és e- és közbicikli rendszer állomásai, amik a közösségi közlekedés szerves részét képezik Weizben.

Gyors és fenntartható alternatívát nyújtva a közlekedők számára. Információs táblákkal is ösztönzik az embereket a biciklis vagy gyalogos közlekedésre: a városban kihelyezett táblákon tájékozódhatnak a polgárok, hogy gyalog vagy biciklivel mennyi idő alatt és milyen útvonalon tudnak eljutni úticéljukhoz.

Vannak egyszerű és könnyen megvalósítható zöldítő beruházásai a városnak. Ilyen beruházás a városon keresztül haladó, eredetileg ipari vasút útvonalán az 1000 m2 sínközi területre ültetett pozsgás növényzet, vagy a Weizben Energiapontnak számító méhlegelők fenntartása. De ide sorolható a zöld növényzettel befuttatott homlokzat is. Bár ez utóbbi jelenleg mintaprojektként szolgál, önkormányzati épületeken kísérleteznek vele.

A zöldfal remek hőszigetelő, az épület működése környezetbaráttá és energia-hatékonnyá válhat általa.

Majd Grazban folytatódott a program. Itt is különböző zöld projektekkel ismertették meg a résztvevő városok képviselőit. Megismerhették az innovatív, vízáteresztő burkolatot, ami lehetővé teszi a csapadékvíz szabad beáramlását a talajba, és segítséget nyújt a villámárvizek ellen. A hétköznapi élet több területén is támogatják a környezetbarát megoldásokat: csomagolásmentes boltok, újrahasznosított anyagokból készült termékeket árusító üzletek, vagy a megmaradt péksüteményeket összegyűjtő és alacsony áron eladó pékség működtetésével.

Május végén a MULTIPLY projekt eredményeiről a svéd Helsingborgban tartanak egy konferenciát, ahol Budaörs is bemutatja a projektben elért fejleményeket.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.