Másfél millió fontért kelt el egy 18. századi kínai váza egy brit árverésen

Egy angliai konyhából került elő az a Csing-dinasztia korából származó ősi kínai váza, amelyért másfél millió fontot (680 millió forintot) adott egy telefonos licitáló szerdán a berkshire-i Dreweatts aukciósház árverésén.

 

A ritka festett vázát az 1735 és 1796 között uralkodó Csien-lung kínai császár számára készítették. Az 1980-as években néhány száz fontért egy brit sebész vette meg, majd odaadta a fiának, aki nem sejtve, hogy milyen értékes, a konyhájában tartotta. A tulajdonos egy hozzá látogató, régiségekkel foglalkozó szakértőtől tudta meg, hogy milyen kincs van a birtokában.

A 60 centiméter magas, élénk kék alapon arany és ezüst színnel díszített váza talapzatán a Csien-lung-korszak jellegzetes hatkarakteres jele látható. Az árverési ház előzetesen 110-150 ezer fontra (50-68 millió forintra) becsülte a váza árát – számolt be róla a BBC News.

Mark Newstead, az aukciósház ázsiai szakértője elmondta, hogy élénk volt az érdeklődés a műtárgy iránt Kínából, Hongkongból, Amerikából és Nagy-Britanniából is, és végül komoly licitharc után nyerte el a vázát egy külföldi telefonáló.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.