Május 1. – Anyák napja

(Budaörs, 2022. május 1. – Budaörsi Infó) Ne felejtsék el, hogy ez a nap egy olyan ünnep, ami fontosabb minden teendőnknél vagy programunknál. Ezen a napon azokat az embereket ünnepeljük, akik a világ legnehezebb feladatát végzik napról napra. Köszöntsük az édesanyákat, nagymamákat nagy öleléssel és nagy szeretettel!

 

 

Kevés olyan szívmelengető ünnep van, mint az anyák napja. Ekkor köszöntjük édesanyáinkat, megköszönve nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást, mellyel születésünk óta elhalmoztak bennünket.

 

 

kardvirag_koszontes_viragcsokor

 

Egy kis anyák napi történet

 

Az anyák tiszteletére már az ókori görögök is rendeztek tavaszi ünnepet, ilyenkor Rheával, az istenek anyjával együtt ünnepelték az édesanyákat is. A történelem során később külön ünnepnapot szenteltek az anyáknak, a XVII. századi Angliában például a húsvétot követő negyedik vasárnapon a családjuktól távol dolgozó szolgálók hazamehettek, hogy e napot édesanyjukkal töltsék. Az anyák napjának legújabb kori hagyománya az Egyesült Államokból terjedt el.

Először 1872-ben, Bostonban szervezték meg az ünnepet Julia Ward Howe költő, politikai aktivista kezdeményezésére.

Az anyák napját 1914-ben Woodrow Wilson amerikai elnök nyilvánította hivatalos ünneppé. Az ünnepre gyorsan növő népszerűsége miatt a kereskedők is hamar lecsaptak, hiszen jó üzletet jelentett a virágosoknak, a képeslapgyártóknak és az ajándékkereskedőknek.

 

 

tavasz_hovirag_2019marc

 

 

Európában az 1920-as években először a virágkereskedők szervezetei propagálták az anyák napja átvételét.

A kezdeményezést 1924-ben Ausztriában a katolikus egyház is felkarolta, hogy az elvilágiasodás ellenében a természetes és egészséges élet és anyaság mellett emeljen szót.

Magyarországon is az 1920-as években kezdődött az anyák napjának megünneplése, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték, 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.

Anyák napján a nagymamákat is köszöntik. Az ünnephez kapcsolódóan Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn – A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére – az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját is megrendezik.

 

 

rozsa_utcai_ovoda4

 

Napjainkban

 

Évente egyszer szerte a világon megemlékeznek az édesanyákról. Bár nem esik mindenhol ugyanarra az időpontra, például Dániában, Finnországban, Olaszországban, Törökországban, Ausztráliában és Belgiumban ugyanabban időben tartják az Anyák napja ünnepét, mint az Egyesült Államokban: május második vasárnapján.

Nálunk az elsőn.

 

 

patkoparkvirag

 

Kaczor Kitti

Anyák napi köszöntő

Édesanyám, hol vagy,
Csak nem a kertben talállak?!
Nem látlak, nem látlak,
Csak nem a kertben vagy?
Emeleten vagy, s már látlak,
Felmegyek, nyújtom az ajándékot
És már a puszi is vár, ami téged illet!
Már mondom is neked a virággal a kezemben:
Boldog Anyák napját Neked!!!

virág

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.