Lebontják Kijevben az ukrán-orosz barátságot jelképező szovjet szoboregyüttest

Elkezdték kedden elbontani a Kijev központjában lévő, az ukrán és az orosz nép barátságát jelképező szovjet emlékmű egy részét – jelentette kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Azt a bronzból készült, a nyolcvanas évek eleje óta álló szoboregyüttest távolítják el az emlékműből, amely egy ukrán és egy orosz munkást ábrázol, és amelyet Ukrajna és Oroszország “újraegyesítésének” emlékére állítottak. A mellette lévő vörös gránitból készült, több alakos szoborcsoportot később bontják el a kijevi vezetés döntése értelmében. A szobrok fölötti fém boltívet viszont megtartják, de átnevezik és az ukrán zászló színeivel világítják meg.

 

 

kiev_ukran_szovjet_baratsag_szobor

 

Az ukrán Szabadság Rádió internetes oldala emlékeztetett arra, hogy a “Népek Barátságának Boltíve” elnevezésű emlékművet Kijev fennállásának 1500. és a Szovjetunió létrehozásának 60. évfordulójára készülve állították fel 1981 novemberében.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy a városvezetés emellett tervezi, hogy átnevezi az összes közterületet, amelynek neve az egykori Szovjetunióra vagy Oroszországra emlékeztet.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.