Dél-koreai díjjal ismerték el Karikó Katalin munkáját

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora, Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, valamint Tore Godal, a Koalíció a Járványkészültségi Innovációkért (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI) tanácsadója kapják a dél-koreai IVI – SK Bioscience Park MahnHoon díjat – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága.

 

A közlemény szerint a tavaly a Koreai Köztársaságban alapított, 85 ezer amerikai dollárral járó kitüntetéssel az oltóanyagok fejlesztésében és az alacsony jövedelmű országokban élő gyermekekhez való eljuttatásában szerepet vállaló személyiségeket ismerik el.

Karikó Katalin és Drew Weissman olyan kulcsfontosságú technológia kifejlesztéséhez járult hozzá felfedezéseivel, amely a világ első Covid-19 elleni mRNS-oltóanyaga előállításához vezetett – indokolta a díjkiosztó bizottság döntését a Vaccine Institute (IVI) főigazgatója. Jerome Kim hozzátette: az új-generációs vakcina világszerte milliók életét mentette meg.

Karikó Katalin és Drew Weissman tudományos érdemei közül kiemeli a laudáció, hogy felfedeztek egy új utat az mRNS módosítására, majd kidolgoztak egy technikát az mRNS lipid nanorészecskékbe csomagolására. Ezek a kutatási eredmények teszik lehetővé, hogy az mRNS elérje a test megfelelő részét, és beindítsa a szervezet immunrendszerét a betegség elleni küzdelemre. Ez az innováció biztonságossá, hatékonnyá tette az mRNS-t, a használata praktikus, és megalapozott két SARS-CoV-2 vírus elleni vakcinát. Mindez hozzájárult a vírus elleni küzdelemhez, a Covid-19-világjárvány megfékezéséhez.

A megosztott díjban részesülő Tore Godal, a CEPI egyik létrehozója, jelenlegi tanácsadója munkájával felgyorsította az alacsony jövedelmű országokba a Covid-19 elleni vakcinák szállítását, ezáltal fontos szerepet játszott a globális egészségügyben.

IVI – SK Bioscience Park MahnHoon díjat a Koreai Köztársaságban működő Vaccine Institute nonprofit kormányközi szervezet és az önmagát “az oltóanyag és a biotechnológia globális innovatív partnereként” meghatározó SK Bioscience alapította. Az elismerés az SK Biosience néhai alelnöke, Park MahnHoon nevét viseli.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.