Több mint harminc delfin pusztult el Új-Zéland Déli-szigetének partjainál

Legalább 31 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfin vetődött partra és pusztult el Új-Zéland Déli-szigetén.

 

Az állatvédelmi szakemberek csütörtökön észlelték a partra vetődött delfineket. Pénteken a mentőcsapatok öt delfint, amelyek túlélték az éjszakát, vissza tudtak terelni a mély vízbe, de ezek közül kettő később ismét partra sodródott, és el kellett altatni őket, hogy megrövidítsék szenvedésüket – mondták el a BBC News-nak az állatvédők.

A homokos partvidék Farewell Spit elnevezésű szakaszán rendszeresen előfordul hasonló tömeges delfinpusztulás. A helyi hatóságok szerint nagyon szomorú, de természetes jelenségről van szó.
Nem teljesen világos, hogy a gömbölyűfejű delfinek miért vetődnek partra, de a tapasztalatok alapján hajlamosabbak erre más fajoknál.

A 26 kilométeren elterülő Farewell Spit egy tengerbe nyúló homokpad, gyakori helyszíne a partra vetődéseknek, bár a tudósok még nem találtak erre kielégítő magyarázatot. Egy elmélet szerint a homokpad formája megzavarhatja a delfinek tájékozódását.

Tavaly körülbelül 50 gömbölyűfejű delfin vetődött partra ezen a szakaszon, ebből 28 példányt sikerült megmenteni.

A legtragikusabb partravetődés 2017-ben következett be, amikor csaknem 700 példány került szárazra, és 250 elpusztult közülük. Az elmúlt 15 évben legalább 11 tömeges partravetődés következett be a térségben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.