OBA: határidőre kifizették a Sberbank-betétesek kártalanítását

A jogilag vitatott esetek kivételével, a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítást fizet ki – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-vel pénteken, miután lejárt az erre rendelkezésre álló tíz munkanapos határidő.

 

A közlemény szerint ezzel a Sberbank betétesek kártalanítása az utógondozási szakaszba lépett. Az OBA azon dolgozik, hogy akik eddig nem rendelkeztek a kártalanítási összegükről, vagy jogosultságukat külön eljárásban kell tisztázniuk, mielőbb hozzájuthassanak a nekik járó összeghez.

Felidézték: március 18-ig azok rendelkezhettek a kártalanítási összegről, akik jogosultsága egyértelműen megállapítható volt a Sberbanktól kapott adatok alapján.

Eddig azokat a betéteket fizethették ki, amelyek összege nem haladja meg a 100 ezer eurót, ami a felszámolás elrendelésekor 38,047 millió forint volt.

Közölték azt is, hogy a március 18-ig megnyitott kártalanítási lehetőséggel nem minden betétes élt. Ezért az érintettek a kártalanítási összegük felett postai utalvány esetében 2022. március 28-ig, a Takarékbank fiókjaiban 2023. március 31-ig rendelkezhetnek. Ezen időpontok után a betétesek 2022. március 18-tól számítva 5 évig kérhetik kártalanítási összeg kifizetését az OBA-tól.

Amennyiben egy betétesnek 2022. március 2-án a Sberbankkal szemben meg nem fizetett, lejárt tartozása, például lejárt esedékességű törlesztőrészlete volt, vagy a betét egy része zárolva volt (például kártyatranzakció, hitelfedezet miatt), akkor ezeket az összegeket nem tartalmazta az OBA mostani kifizetése. Egyeseknél a teljes betétösszeget zárolta a Sberbank, ők jelenleg nem rendelkeznek kifizethető kártalanítási összeggel. Nekik a március 21-i héten küldik meg a kifizetési elszámolást – írták.

Az OBA által nem biztosított kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehet hitelezői igénybejelentést tenni. Ez utóbbi kifizetésekkel a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. foglalkozik. Ennek módjáról a Sberbank honlapján, illetve a Sberbank fiókjaiban nyújtanak tájékoztatást.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.