Kreatív sztrájkot hirdettek a pedagógus szakszervezetek – Sok budaörsi tanár is csatlakozott

(Budaörs, 2022. március 16. – Budaörsi Infó) Ma kezdődik a korábban meghirdetett határozatlan idejű pedagógus sztrájk. A demonstrációt azért szervezi a Pedagógusok Szakszervezete, mert úgy gondolják, hogy a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány. Arra kérnek minden szülőt, kollégát, magyar állampolgárt, hogy segítse a tiltakozó akciójukat. Budaörsi iskolák tanárai is csatlakoztak a sztrájkhoz.

 

 

A Pedagógusok Szakszervezete elnöke azt nyilatkozta, hogy eleget tesznek a kormányrendeletnek, kreatívan kihasználva az abban lévő lehetőséget (a bíróság jogerősen kimondta: a kormányrendelet az irányadó a még elégséges szolgáltatásban).

Március 16-án, 17-én, 18-án nem lesz tanítás a sztrájk idején, március 21-én, 22-én és 23-án viszont megtartják az órákat – mondta az ATV Start műsorának Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke 2022. március 9-én, reggel.

 

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor a március 16-tól meghirdetett sztrájk előkészítéséről, a polgári engedetlenségi mozgalomról is nyilatkozott a Civil Rádiónak. Ezen a linken lehet meghallgatni:

https://anchor.fm/117-perc/episodes/Lesz-mrcius-16-n-pedaggussztrjk-e1fet6h

 

A ma kezdődő sztrájkban részt vevő tanárok és iskolák száma később derül ki.

 

Ma déltől diákok tartanak szolidaritási tüntetést a tanárok mellett a Kossuth téren, ahova három gyülekezőpontról több ezren érkeztek – írta meg a telex.hu.

 

Eddig több mint 250 iskolában, valamint óvodákban tiltakoztak a kormányrendelet ellen. A budaörsi tilatakozó intézményekről folyamatosan tudósítottunk, a cikk alján találnak erről linkeket.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (8)

 

 

Több budaörsi iskola tanárai is sztrájkolnak

 

A sztrájkhoz a mai napon több budaörsi iskola is csatlakozott, mint például az Illyés Gyula Gimnázium,Kesjár Csaba Általános Iskola, vagy a Herman Ottó Általános Iskola.

 

 

kesjarsztrajk

Kesjár Csaba Általános Iskola pedagógusai

 

 

Az Illyés Gyula Gimnázium igazgatója, Bene Tünde a következőképpen nyilatkozott a sztrájkkal kapcsolatban:

„A gimnázium pedagógusainak egy része részt vesz a PSZ és PDSZ által meghirdetett 2022. március 16-val kezdődő határozatlan idejű sztrájkban. 2022. március 16-17-18-án a sztrájkban részt vevő tanárok óráit – a végzős évfolyam kötelező érettségi tantárgyainak kivételével – felügyelettel oldjuk meg.

Az aktuális órarendről az osztályfőnökök nyújtanak tájékoztatást.”

 

 

illyes_sztrajk3_2022febr16

 

 

Tarjányi Tímea, a Hermann Általános Iskola tanára a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a sztrájkjukot addig folytatják, amíg nem lesz eredménye.

„Miután a kormány nem teljesítette a követeléseinket, ugyanazt szeretnénk érvényre juttatni mint legutóbb: magasabb fizetést és csökkentett óraszámot szeretnénk. 

Óriási problémát okozott a legutóbbi kormányrendelet, igazság szerint a sztrájkhoz való jogunkat vette el! 

A kiadott rendeletben benne van, hogy a tanítási órák 50%-át meg kell tartani, ezért három napot nem dolgozunk és hármat igen, így az órák 50%-a megvalósul. A diákok számára az étkezést is biztosítjuk.

A szülők nagy mértékben mellénk álltak. Az iskolánkban a mai napon körülbelül 90 gyermek van. Azok a szülők, akik behozták a gyerekeket, ők is biztoítottak minket támogatásukról, de nem tudták megoldani máshogy a gyermekfelügyeletet.

A sztrájkot addig szeretnénk folytatni, amíg nem lesz eredménye.”

 

 

demonstracio_sztrajk_herman (4)

 

hermansztrajk3

A Herman Ottó Általános Iskola pedagógusai

 

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola egy másik tanára elmondta, hogy a pedagógusok jelenlegi helyzetét a törött, csorba bögréjével tudná leginkább illusztrálni:

 

 

demonstracio_sztrajk_herman (5)

 

 


 

A PSZ és a PDSZ közös sztrájkbizottságának sztrájkkövetelései:

A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!

 

Indoklás:

A Szakszervezeti Oldal által ajánlott kompromisszumos javaslat lényege:

a Szakszervezeti Oldal illetménnyel és munkaterheléssel összefüggő javaslatainak elfogadása esetén

– a szakszervezetek eltekintenek attól, hogy az illetményemelésre visszamenőlegesen, szeptember 1-jétől kerüljön sor;

– elfogadják továbbá azt is, hogy az illetmények összesen 65 százalékkal nőjenek – be- leértve a 2020. évi 10 százalékos ágazati szakmai pótlékot, valamint a kormány által ajánlott további 10 százalékos emelést. Ezzel az illetmények mindössze évi minimálbérrel mint vetítési alappal számolt garantált illetmények mértékét érik el. Ezért szükséges a kétszer 10 százalékon túl a 45 százalékos illetményemelés, amely a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 7. számú mellékletében jelenjen meg, mint új bértábla;

– a Szakszervezeti Oldal ugyanakkor nem mond le arról a követelésről, hogy az illetmények átfogó emelésénél a bérek értékét megőrző automatizmus érvényesüljön.

 

Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye, a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (6)

 

 

A közalkalmazotti illetménytábla 2008 óta változatlan. Azok a közalkalmazottak, akiknek eszerint kell megállapítani garantált illetményüket, gyakorlatilag kivétel nélkül a garantált bérminimumra kell emelni illetményüket, végzettségtől és a közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött időtől függetlenül. Ez méltatlan és tarthatatlan.

 


 

 

 

A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje heti 22 óra legyen!

Tudományos kutatás (Tárki-Tudok: Pedagógusok munka- és munkaidő-terhelés felmérése 2009) bizonyítja, hogy a pedagógusok többsége heti 22 óra kötelező óraszámmal is heti 40 óra munkaidő felett lát el munkaköri feladatokat. A munkaterhek csökkentésének első lépéseként elfogadhatónak tartjuk, hogy a korábbi, közoktatási törvény szerinti kötelező óraszámok kerüljenek bevezetésre. Elfogadhatatlannak tartjuk a munkaidő jelenleg felosztását, a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt és a kötött munkaidőben előírható – és ki nem fizetett – eseti helyettesítést. Követeljük, hogy legyen törvényben előírt kötelező óraszám, és a többletórákat pedig mindenkor fizessék ki! A pedagógushiány és a tantárgyfelosztás esetében hivatkozott rugalmasság pedig nem lehet ellenérv, hiszen az Mt. alapján rendkívüli munkaidő elrendelhető, csak éppen az azért járó illetményt és bérpótlékot ki kell fizetni.

E pontban a szakszervezeti oldal korábban engedményt tett, ám a kormányoldal kompromisszum-készségének hiányában 2022. február 16-án visszatért az eredeti követeléshez.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (4)

 

 

A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre!

 

Indoklás:

Rendszeresen előfordul az intézményekben, hogy pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztenseket – pedagógus jelenléte nélkül – osztanak be gyermekcsoportokba, illetve tanulócsoportokba gyermekfelügyeletre. Ennek oka elsősorban a nagymértékű pedagógushiányban keresendő. A gyermekek, tanulók abban az esetben sem maradhatnak felügyelet nélkül, ha az adott tanítási órára, foglalkozásra pedagógus nem biztosítható, ám mivel a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek munkaidő-beosztása nem tanítási órákban, illetve foglalkozásokban meghatározott, szükséges az önállóan ellátandó felügyelet elrendelésének időtartamát jogszabályban korlátozni. Nem méltányos, és az egészséges és biztonságos munkavégzés előírásának nem felel meg, hogy a foglalkoztatott számára a napi nyolc órás munkaidőben önállóan ellátandó felügyeletet gyakorlatilag szünet beiktatása nélkül rendeljen el az intézményvezető.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (5)

 

 


 

 

ELŐZMÉNYEK:

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Budaörsön több intézmény is csatlakozott már a pedagógusok akciójához.

A Budaörsi Mákszem Óvoda dolgozóinak döntő többsége is tiltakozott a 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II.11) Korm. rendelet ellen, mely ellehetetleníti, hogy a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítő dolgozók érdemben élni tudjanak a sztrájkhoz való alapjogukkal.

 

 

makszemovisztrajk

 

 

A Kossuth Lajos utcában a Kincskereső Óvoda kerítésén is tiltakozó felirat látható:

 

 

kincskereso_ovoda_2022marc_tiltakozas_molino

 

 

Budaörsi általános iskolák is csatlakoztak az elmúlt hetekben az akcióhoz.

 

TILTAKOZÓ BUDAÖRSI ISKOLÁK:

 

Az 1. számú Általános Iskola 2022. március elején demonstrált. 

 

 

1sziskolasztrajk

Március 1-én a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak a tiltakozáshoz.

 

kesjarsztarjk

 

 

Február 11-én a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola pedagógusai is csatlakoztak a tiltakozáshoz.

 

sztrajk

 

 

Február 16-án az Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára hasonló engedetlenségi akcióban. 

 

illyes_sztrajk4_2022febr16

 

 

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Polgári engedetlenség Budaörsön a Kesjár Csaba Általános Iskolában is

 

 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2022/02/22/a-budaorsi-herman-otto-altalanos-iskola-pedagogusai-is-csatlakoztak-a-tiltakozashoz/

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.