Március 15-ei ünnepség Budaörsön – Wittinghoff Tamás ünnepi beszéde

(Budaörs, 2022. március 15. – Budaörsi Infó) Az 1848-49-es szabadságharc 174. évfordulója tiszteletére koszorúzási ünnepséget rendeztek Budaörsön 2022. március 15-én.

 

 

A műsorban közreműködött a Budaörsi Fúvószenekar, a Sapszon Ferenc Kórus, a Budaörsi Latinovits Színház és a Szélrózsa Néptáncegyüttes.

 

 

marcius15_2022 (10)

 

marcius15_2022 (11)

 

marcius15_2022 (7)

 

marcius15_2022 (23)

 

marcius15_2022 (2)

 

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének ünnepi beszéde

 

1848 tavaszán az egész ország feszülten figyelt, merre dől el a végtelen erőforrással rendelkező hatalom és a folyamatosan erősödő ellenzék végső összecsapása.

A kiváltságaihoz mindenáron ragaszkodó elit, és az általuk megtévesztettek kivételével, a szíve mélyén már mindenki tudta, hogy ez így nem mehet tovább: radikális változásokra van szükség. Fenntarthatatlan az a társadalmi és gazdasági berendezkedés, amely konzerválta a feudalizmust és meggátolt mindenféle fejlődést. A reformkor két termékeny évtizede alatt elkészültek a tervek az ország teljes átalakítására és közben a politikai vezetésre alkalmas, kiváló emberek választódtak ki.

A magyar történelemnek olyan nagyjai várták a megfelelő pillanatot a hatalom átvételére, mint Kossuth Lajos és Széchenyi István, Eötvös József és Batthyány Lajos, vagy éppen Szemere Bertalan és Klauzál Gábor.

 

 

marcius15_2022 (9)

 

Az ellenzék korábban széthúzó tábora, a konzervatívaktól a radikálisokig, egységbe tömörült és sikerült egy olyan minimum programban is megállapodniuk, ami mindenki számára elfogadható volt. Ez a program, Kossuth kifejezésével élve, az érdekegyesítésen alapult, amelyben megjelent a nemesség, a polgárság követelései mellett a parasztság millióinak régi álma, a jobbágyfelszabadítás is.

A kis nemzetek esetében gyakran a világpolitikai események nyitják meg az esélyt régen várt átalakulásokra. A francia forradalomtól, majd Napóleontól megrettent európai uralkodók: a porosz király, az osztrák császár és az orosz cár még 1815-ben hozták létre a Szent Szövetséget, amely a kontinens csendőreként igyekezett erőszakosan elnyomni minden függetlenedési és polgárosodásra vonatkozó törekvést.

 

 

marcius15_2022 (26)

 

Az 1848 februárjában Franciaországból kiinduló forradalmi hullám, a népek tavasza végigsöpört egész Európán. Mindenütt hasonló célkitűzések fogalmazódtak meg: képviseleti demokrácia, sajtó- és szólásszabadság, kiválás a soknemzetiségű birodalmakból. Egy csapásra világossá vált, hogy a magyarok követelései egy európai irányzatba illeszkednek, és azok jogosságát egyre nehezebb kétségbe vonni.

A magyar ellenzéket a forradalmakról érkező hírek azonnali cselekvésre sarkallták. Kossuth, immár a követelések keményebb változatával, népes küldöttség élén a bécsi udvarnál próbálta átverekedni a reformokat, míg a radikális fiatalok Pesten robbantották ki a forradalmat, ami visszafordíthatatlanná tette az eseményeket.

Ahogyan később Petőfi a „15-dik március, 1848” című versében, egyáltalán nem túlzóan, összefoglalta: „Nagyapáink és apáink, Míg egy század elhaladt, Nem tevének annyit, mint mink Huszonnégy óra alatt.”

 

 

marcius15_2022 (20)

 

És, ha nem is 24 óra alatt, de alig egy hónapon belül, az áprilisi törvényekben jogszabállyá fogalmazódtak a korábban elképzelhetetlennek hitt radikális reformok is. Megvalósult Magyarország önállósága, parlamentáris rendszer, alkotmányos monarchia jött létre, valósággá vált a sajtó szabadsága, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a jobbágyok felszabadítása. Bár mindent szentesített az uralkodó, gyorsan kiderült, hogy valójában csak szorongatott helyzetében engedett.

Ahogyan Ausztria számára kedvezően változott a nemzetközi helyzet, mert sok helyütt gyorsan vérbe fojtották a forradalmakat, azonnal és minden hezitálás nélkül ellenünk fordultak. Máig tanuljuk a leckét, hogy a diktátoroknak és diktátor hajlamú politikusoknak a szava rongy, semmit nem ér.

 

 

marcius15_2022 (22)

 

Engedményeket kizárólag kényszerhelyzetben tesznek, majd amikor újra erősnek érzik magukat, azonnal letagadják, megváltoztatják, visszavonják korábbi szavukat. Sőt, ha kell, erőszakhoz is folyamodnak. A magyarok gyorsan rádöbbentek, hogy a márciusban-áprilisban vértelenül megszerzett szabadságért mégis keményen meg kell küzdeni. Vannak népek, és akkor a magyar is ilyen volt, amelyekben az agresszor fellépése dacot vált ki, ellenállásra ösztönöz, kreatív energiákat szabadít fel, és hiába tűnik reménytelennek a helyzet, mégis az ellenállást választják. Kossuth vezetésével 1848 nyarától valóságos csodát hajtottak végre.

 

 

marcius15_2022 (19)

 

A semmiből, katonailag képzetlen civilekből olyan hadsereget állítottak fel, amely képes volt a hatékony ellenállásra. Nem messze innen, Pákozdon aratták az első nagy diadalukat a honvédek, Jellasics horvát bán seregeivel szemben, 1848. szeptember 29-én.

Ezek a sikerek reményt adtak, erősítették az egymás iránti szolidaritást és a saját vezetőikbe vetett bizalmat. Bibó István, a 20. század egyik legjelentősebb politikai gondolkodója mondja erről a jelenségről: „…a nép uralmának előfeltétele az, hogy az alávetetteknek meg kell tapasztalniuk, a hódítók uralma és egyáltalán minden társadalmi tekintély nem természetfeletti erőkön, hanem az alávetettek alávetődésén, beleegyezésén nyugszik.”

 

 

marcius15_2022 (17)

 

Vagyis, – és ezt már én teszem hozzá – csak addig tehetnek meg velünk mindent az akaratunk és az érdekeink ellenére, ameddig fel nem ismerjük, hogy a hatalom tőlünk származik, mi adjuk át, de mi is vehetjük vissza, ha azt érzékeljük, hogy visszaélnek vele. Pontosan ezt a tapasztalatot szerezte meg a magyar nép az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. Ez a küzdelem kovácsolta igazi polgári nemzetté Magyarországot, és ez tartott ki a szabadságharc leverése után, passzív ellenállás formájában, egészen a jó kompromisszumnak tekinthető 1867-es kiegyezésig. Szinte hihetetlen, hogy a végig túlerőben lévő császári csapatokkal szemben ilyen hosszú ideig képes volt tartani magát az ország.

 

 

marcius15_2022 (12)

 

Persze ennek óriási ára volt, ahogyan Petőfi már 1949. július elején olyan szemléletesen megírta, pedig akkor még hol voltunk Világostól: „Minden tagunkból vérezünk, Hogy is ne? villog ellenünk A fél világnak kardja.” A Habsburgok mégsem tudták egyedül térdre kényszeríteni Magyarországot.

Patthelyzet alakult ki. A szabadságukért küzdő magyarok azonban nem kaptak külső támogatást. Petőfi ezt már 1849 januárjában világosan látta, és mint írja: „Magára hagyták, egy magára A gyáva népek a magyart;” Ferenc József császár viszont sikerrel fordult az orosz cárhoz. És ahogyan azóta annyiszor, keletről nem a felszabadítók jöttek, hanem a szabadság eltiprói. I. Miklós akkora haderőt küldött ellenünk, amely akár egymaga is képes lett volna legyőzni a magyar csapatokat. Így végül ők adták meg a kegyelemdöfést a két tűz közé szorult magyar szabadságharcnak. A birodalmi logikát elengedni nem tudó Oroszország, majd később a Szovjetunió mindig befolyási övezetekben gondolkodott és jogot formált arra, hogy a határainak közelében élő népek életébe beavatkozzék.

 

 

marcius15_2022 (9)

 

A 2. világháborús győzelmét is úgy értelmezte, hogy az általa felszabadított országok társadalmi berendezkedését innentől már ő határozhatja meg. Az ezzel szembeforduló népeket, a magyarokat 1956-ban, a cseheket és szlovákokat (az akkori Csehszlovákiát) pedig 1968-ban brutálisan eltaposták. Az 1956-os forradalom végóráiban egy ország kuporgott a rádiók mellett, reménykedve, hogy nem hagy minket magunkra a világ az oroszok elleni harcunkban.

 

 

marcius15_2022 (6)

 

De nem jött segítség. Akkor és 1849-ben is mindenki értette: természetes elvárása a megtámadott népnek, hogy ne hagyják cserben a túlerővel szemben. Most megint felgyorsult az idő körülöttünk, a szemünk előtt pereg a szomszédunkban egy dráma, egy olyan tragédia, melyet el sem tudtuk képzelni, hogy az életünkben bekövetkezhet, s amelynek áldozatai ukrán, orosz és magyar nemzetiségű emberek, akik élhetnének békében is, ha nincs valaki, akinek ilyen óriási és ellenőrizetlen hatalom összpontosult a kezében.

Megint pontosan látjuk, hogy miért kell távolságot tartani a diktátoroktól és miért nem szabad hagyni, hogy leépüljenek azok az intézmények, amelyek világos korlátokat szabnak a politikusok hatalmának. Mint a válsághelyzetekben mindig, megint végtelenül leegyszerűsödnek a kérdések.

 

 

marcius15_2022 (3)

 

Háború vagy béke? Demokrácia vagy diktatúra? Szabadság vagy elnyomás? Kelet vagy nyugat? Vagy még egyszerűbben, Putyin, vagy Európa? A magyar nép mindig tudta a helyes választ: 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben is. Most még a mi kezünkben van a döntés, hogy jó választ adjunk.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.