Az MTA állásfoglalást adott ki az ukrán és az orosz tudósok háborúellenes fellépéséről

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetői kedden állásfoglalást tettek közzé, amelyben támogatják az ukrán és az orosz tudósok háborúellenes fellépését.

 

 

“A tudomány és a művészet küldetése az egész emberiség javának, békéjének, biztonságának a szolgálata. A MTA és a hazai tudományos közösség tagjai mélyen elkötelezettek a népek és országok közötti nézeteltérések kizárólag békés úton történő rendezése mellett” – olvasható a Freund Tamás elnök, Kollár László Péter főtitkár és Erdei Anna főtitkárhelyettes aláírásával megjelent, MTI-hez is eljuttatott közleményben.

A dokumentumban hozzáteszik azt is: “Súlyos aggodalom él bennünk az ukrán tudósok, kutatók helyzete, biztonsága iránt. Reménnyel és tisztelettel tölt el bennünket az Orosz Tudományos Akadémia tagjainak és tudományos újságíróinak bátor és határozott fellépése a háború azonnali befejezése mellett. Velük együtt bízunk abban, hogy ez a lehető legrövidebb időn belül bekövetkezik”.

Az MTA korábban levélben ajánlott fel segítségét az MTA ukrajnai köztestületi tagjainak. Mint írták, az Akadémia részt vállal azoknak a fogadásában, akik lakhelyük elhagyására kényszerülnek és Magyarországra menekülnek. Ennek első lépéseként az MTA információs pontot létesített, ahol elsősorban köztestületi tagjainak megkereséseit fogadja.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.