Sok Ukrajnából menekülő fél elfogadni a segítséget

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak a magyar-ukrán határon dolgozó aktivistái szerint sok Ukrajnából menekülő fél elfogadni a magyar hatóságok és a szeretetszolgálatok segítségét.

 

Mint azt Petró Judit a szeretetszolgálat szakmai koordinátora, aki a beregsurányi határátkelőnél segíti a menekülők ellátását, szombaton az MTI-nek elmondta: az a hír terjedt el Ukrajnában, hogy akiről kiderült, hogy elmenekült és elfogadta a külföldi hatóságok segítségét, azokat visszatérésük után börtönbe csukják.

Előfordul, hogy gyermekkocsit toló, vagy a gyermeket karjaikban cipelő anyák szótlanul elmennek a szeretetszolgálat sátra mellett és elfordítják a fejüket, amikor segítséget kínálnak nekik.

Egyébként hullámszerűen érkeznek a menekülők, ami azt jelenti, hogy összegyűjtik és nagyobb csoportokban engedik át őket – magyarázta.

Közlése szerint a szeretetszolgálat Gelénesen állította fel a raktárát. Oda érkeznek folyamatosan az adományok és onnan szállítják tovább az élelmiszert és a menekülők ellátásához szükséges eszközöket a határállomásokra és az önkormányzatokhoz.

Beregsurányban a helyi kastélyépületben rendezett be átmeneti szállást a helyi önkormányzat, illetve szervezik az emberek továbbszállítását.

Unoka Gyuláné, az önkormányzat aktivistája elmondta, hogy táblázatban vezetik a szállás- és fuvarfelajánlásokat. Annyi felajánlást kapnak, hogy az ország bármelyik pontjára el tudják juttatni az Ukrajnából magyarországi rokonokhoz, ismerősökhöz igyekvőket.

A kastélyépületben halmokban áll az élelmiszer, így mindenkit el tudnak látni – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.