Sütés-főzés kreatívan Géczy-Gaál Szilvivel – Savanyú káposzta répával, fermentálással

(Budaörs, 2022. február 13. – Budaörsi Infó) Szeretném most megosztani a fermentált savanyúság készítésének örömét. Úgy gondolom, ez a téli, bekuckózós időszak igazán kedvez minden új és izgalmas kihívásnak.

 

 

Első hallásra biztosan nagyon rémisztő a fermentálás fogalma, pedig egyrészről valójában nincs is annál egyszerűbb, mint hogy egy üvegbe sóval beleteszem a zöldségeket és hagyom, hogy be- induljon az erjedés, másrészről tényleg egy rendkívül összetett biokémiai folyamat, melynek során egy szuper egészséges, új minőségű, karakteres savanyúságot kapunk, amiben rengeteg jó baktérium van, amire a bélrendszerünknek óriási szüksége van.

 

Megéri kipróbálni, mert nagyon meg lehet szeretni!

 

 

recept_savanyukaposzta (2)

 

Hozzávalók (kezdésnek kisebb adag, kb. 2 befőttes üveg):

0,5 kg fejes káposzta

2 db sárgarépa

20 g nem jódozott só

8 db babérlevél

1 szelet alma

1 ek köménymag

ízlés szerint: 1 kk curry fűszerkeverék

 

 

recept_savanyukaposzta (1)

 

 

Elkészítés:

 

Felöntőlé elkészítése:

1 liter forralt és lehűtött vízbe elkeverek 20 g sót (1 ek). Nagyon fontos, hogy a só ne legyen jódozott, legjobb a natúr erdélyi só. A megtisztított répát lereszelem, a káposztát vékonyra gyalulom. Egy tálba összekeverem a köménymaggal és babérlevelekkel.

Ezen a ponton lehet hozzá bármi egyéb fűszert adni, pl.: curry, bors, koriander, gyömbér vagy akár még egyéb zöldséget is pl.: hagyma, uborka stb. Szabadon lehet variálni, ez is olyan izgalmas benne. Majd szépen, tiszta befőttesüvegekbe töltöm, egy fél szelet almával, akár egy kis erős paprikával. J

ól lenyomkodom, hogy elég tömören legyenek, a tetejét leszorítom a káposzta nagyobb darab leveleivel és végül ráöntöm a sós felöntőlevet, egészen az üveg pereméig és jól lezárom az üveget. Ezután egy tálcára teszem a konyhapultra és 2-3 hétig otthagyom.

Közben sziszegni fog, meg folyik, meg szaga van…, de ezt csak nézegetni kell. Gyönyörködni benne, hogy egy zárt rendszerben milyen élet indult el, és vajon mi fog belőle születni. Két hét után érdemes megkóstolni, ha ízlik, akkor hűtőbe kell tenni, és aztán máris fogyasztható.

Bármihez!

A fermentált ételeknek az erős probiotikus hatásuk miatt, nagyon sok jótékony hatásuk van, melyek nagy részét tudományos kutatások is igazolják. Akit érdekel a téma, érdemes mindenképp utána olvasnia! Remélem lesz, akit sikerül behúzni a fermentálók körébe. Készítsünk finom, egészséges házi savanyúságot a családunknak.

 

 

recept_savanyukaposzta (4)

Jó étvágyat!

Géczy-Gaál Szilvia

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.