„Ha nincs tanár, nincs jövő!” – Sztrájkoltak a budaörsi pedagógusok

(Budaörs, 2022. január 31. – Budaörsi Infó) A közoktatásban dolgozók 2022. január 31-én tartották meg első, figyelmeztető sztrájkjukat, amit március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követhet majd. A sztrájk 8 órától 10 óráig tartott. Budaörsi iskolák is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Náluk jártunk a sztrájk idején és kérdeztük a tanárokat. A polgármester és az önkormányzat dogozói is kifejezték szolidaritásukat velük.

 

 

Két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg közösen a mai sztrájkot, miután eredménytelenül tárgyaltak a kormánnyal a követeléseikről.

Legfőbb követeléseik:

– béremelés

– munkaterhek csökkentése

– ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

 

 

Budaörs

 

A budaörsi Hermann Ottó, a Kesjár Csaba és a Bleyer Jakab Általános Iskolák, valamint az Illyés Gyula Gimnázium vettek részt a sztrájkban.

 

A Hermann Ottó Áltlános Iskolában jártunk hétfőn a reggeli órákban. A folyosók és a tantermek üresek voltak, a tanárok pedig a tanáriban vártak és beszélgettek.

 


pedagogussztrajk2022_01_31 (4)

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (5)

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (29)

 

 

Tóth Gergely, a Hermann Ottó Általános Iskola történelem és honismeret szakos tanára elmondta, hogy véleménye szerint a pedagógus társadalom most jutott el egy olyan holtpontra, ahol már mindenki úgy érzi, hogy tenni kell valamit.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31-2

 

 

„Nem csak arra gondolok, hogy az elmúlt 10 évben a fizetések nem változtak, hanem azt is érzem, hogy az állam kommunikációja velünk szemben elment egy olyan cinikus irányba, amit a társadalom és néhány diák is átvesz. 

Nem egyszer fordult elő, hogy a diákok utaltak a tanáraik fizetésére, és ezért voltak illetlenek velük szemben. Amin érdemes elgondolkodni, hogy az iskolában a konyhára, ha keresnek mosogatót, akkor neki is magasabb a fizetése mint egy kezdő pedagógusnak.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (9)

 

 

A legtöbb tanár úgy próbál megélni ahogy tud. Én is több helyről próbálom összegyűjteni a havi betevőt. Másfél évig az egyik nagyáruháznál dolgoztam éjszakai műszakban. Pakoltam…

De a családom miatt innen ki kellett lépnem, hogy otthon is tudjak lenni este, így másik állást kerestem.”

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (11)

 

 

 

Andrejszkiné Borbély Dia, a Hermann egyik pályakezdő tanára hozzátette, hogy kiábrándító a jelenlegi helyzet, sokszor megfordult a fejében, hogy abba kellene ezt az egészet hagyni.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (10)

 

 

„2018-ban diplomáztam és akkor kezdtem el dolgozni a Hermannban. Az egyetemi éveim alatt sokan mondták, hogy a fizetés miatt nem biztos, hogy ez a legjobb pályaválasztás.

Amíg még nem szembesültem ezzel, csak legyintettem rá, de amióta elkezdtem dolgozni, azóta már én is így gondolom. Kiábrándító.

Gyakornokként 120 000 Ft körül kerestem. Azóta letettem a pedagógus 1. vizsgát, azóta 150-160 000 Ft-ra nőtt a fizetésem. Ha nem lennék férjnél, akkor nem tudom, hogyan tudnék megélni.”

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (6)

 

 

 

Tarjányi Tímea, szintén a Hermann tanára a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a sztrájkjuknak több célja van.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (7)

 

 

„Magasabb fizetést szeretnénk elérni, csökkenteni a kötelező óraszámot, és az oltatlan pedagógusok munkához való jogát szeretnénk visszakapni. Ezek a fő követeléseink.

Mindezek mellett a szabad tananyag- és tankönyv-választás is nagyon fontos számunkra. A tantestület 100%-a csatlakozott a sztrájkhoz. Valószínű, ez az intézményvezető pozitív hozzállásának köszönhető.

A pedagógus társadalomnak már nincs mitől félni, hisz már nem nagyon veszíthet semmit. Ezért nem tartunk a sztrájk miatti retorzióktól. Ha most nem járunk eredménnyel, akkor a sztrájk folytatása március 16-ra van meghirdetve. Akkor már teljes munkeszüntetés lesz!”

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (30)

 

 

 

Tollner József a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tanára a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 2012-től folynak a pedagógus ellenállások.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (20)tollner

 

 

„Ekkor volt egy hatalmas munkateher növekedés, ez volt a fekete leves. Volt egy mézesmadzag is: az, hogy a mindenkori minimálbérhez csatlakozik majd a fizetésünk, vagyis ahányszorosára emelkedik a minimálbér, a miénk is annyival emelkedik majd.

Ez egy esetben volt így, amikor 100 000 Ft-ról 101 500 Ft-ra emelkedett. Azóta semmi!

Az összeget mindenki tudja, 200 000 Ft a minimálbér, ez azt jelenti, hogyha betartják a maguk által hozott törvényeket, akkor a fizetésünk kétszeresét kellene kapnunk.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (18)tollnerjozsef

 

 

De még rengeteg szakmai dolgot is el lehetne elmondani, íme egy, ami mindenki számára érhető: NEM ÁRT, HA VAN TANÁR!

Az a helyzet, hogy úgy tűnik nincs. Amikor az én korosztályom (5 évvel a nyugdíj előtt vagyok) elmegy nyugdíjba, óriási tanár hiány lesz, már most is van.

Gyakorlatilag az iskolák 80%-ában vannak olyan órák, amiket nem szakos tanár lát el.

Rengeteg olyan óra van, amit pedig úgy látnak el kollégák, hogy a saját óraszámaikon felül dolgoznak.”

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (25)illyes

 

 

illyessztrajk2

 

 

 

Budaörs Önkormányzata szolidáris

 

Budaörs Város Önkormányzatának dolgozói is szolidaritást vállaltak a pedagógusokkal.

 

 

varoshazasztrajk

 

 

 

Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az Önkormányzat is kiáll a pedagógusok mellett. A polgármester pedig egy nyílt levelet küldött minden olyan intézménynek, amelyik csatlakozott a sztrájkhoz.

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (25)vagocsaba

 

 

„A pedagógusok azok az emberek, akiknek a kezében van a gyerekeink mostani és jövendőbeli sorsa. Ezért is fontos, hogy kapjanak méltó fizetést és olyan lehetőséget a munkáltatóiktól, hogy ne legyenek hónap végén problémáik. 

Ez egy nagyon egyszerű követelés. Nem az oktatási rendszerről beszélünk, hanem csak a pedagógusok és nevelők bérezéséről, megfizethetőségéről. Nonszensz az, hogy 2014-óta az a vetítési alap, amiből kiindul a fizetésük, nem változott.

Nyolc év alatt nem sikerült elmozdítani. Amikor sikerült, akkor pedig az infláció mértékét sem érte el az emelés. Ez egy olyan dolog, amiért ki kell menni, ki kell állni. Ez nem érdemel vitát.”

 

 

Wittinghoff Tamás polgármester nyílt levele: 

 

Tisztelt budaörsi pedagógusok!

Budaörs Város Önkormányzata és a magam nevében is szeretném Önöket biztosítani teljes szolidaritásunkról a január 31-re meghirdetett figyelmeztető sztrájk ügyében.

Habár kénytelenek voltunk tudomásul venni a törvényi rendelkezéseket, mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy az óvodák mellett a budaörsi iskolák is hozzánk tartoznak, hiszen a mi gyermekeink nevelését-oktatását végzik. Az önkormányzat – amennyire szűkülő forrásai ezt lehetővé teszik – mindent megtesz annak érdekében, hogy a közoktatási intézmények kimagasló színvonala továbbra is fennmaradjon.

Ennek a színvonalnak az elérésében alapvető szerepe van az ott dolgozó pedagógusoknak, akik – hacsak nem voltak eleve szkeptikusak – nagyon nem ezt várták a törvény által bevezetett új életpálya-modelltől.

Mostanra teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy ez a modell súlyos kudarc, a bevezetett – majd időközben lényegileg módosított – illetményrendszer nem alkalmas a munkával arányos bérezés megvalósítására. Nem erről volt szó, és a pedagógusok nem ezt érdemlik.

Őszintén remélem, hogy a sztrájkkal nyomatékosított követel éseik eredményre vezetnek. Addig is megértést, türelmet kérek a szülőktől: a pedagógusok megbecsülése a gyermekeink jövőjét is jelenti.

 

Budaörs, 2022. január 28.

Wittinghoff Tamás

sztrajk_onkormanyzat

 

 

pedagogussztrajk2022_01_31 (26)illyes

 

A követelések (magyarázatokkal) ide kattintva olvashatók!

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombati közleményében törvénytelennek nevezte a sztrájk megtartását. Erről itt olvashattak bővebben.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.