Amikor nem elég a bevétel a szükséges dolgokra

(Budaörs, 2022. január 23. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Anita írt egy levelet egy kérdéssel, és mivel sokan járnak hasonló cipőben, érdemesebb itt válaszolni rá.

 

 

Anita fegyelmezett életet él, odafigyel a kiadásaira, nem vesz felesleges dolgokat és “élményekre” sem veri el a pénzt. Azonban rengeteg olyan kiadása van, amiről nem tud lemondani és rengeteg pénz megy el rá:

– Franciaórákat vesz, mert egy francia cégnél dolgozik és később jól jöhet, ha előrébb akar jutni.

– Masszőrhöz és gyógytornászhoz jár, mivel fáj a háta egy régi sérülés miatt.

– A pszichológus is sokat segít neki, mióta rendszeresen jár.

– A viselkedészavaros menhelyi kutyájuk miatt kutyaiskolába is kell járni. (Sajnos mentett kutyáknál előfordul, ha láncon tartották vagy verték, hogy túl agresszív vagy éppen feleslegesen ijedős.)

– Sportolásra is szüksége van, az is pénzbe kerül.

 

 

charity_penzatado_17_05_02 (1)

 

És így tovább…, írt még egy pár dolgot, amire elmegy a pénze havonta. Mivel túl sokat dolgozik, nem tudja ezeket autodidakta módon megoldani.

Úgy tűnik, nincs olyan dolog, amiről le tudna mondani, úgy érzi, mindre szüksége van, így viszont egy fillérje sem marad a hónap végén.

 

Az a kérdése, mit lehet ilyenkor csinálni.

Nincs egyedül a problémájával, hasonlót már számtalanszor hallottam tanácsadások alkalmával. A gyerek különórája, az ilyen edzés, az olyan tanfolyam, de akár a havi kozmetikus, fodrász vagy akármi más, ami szükségesnek véltek a tanácsadást kérők és fogalmuk sem volt, hogy ilyen kiadások mellett hogyan lehetne spórolni. Egyiket sem lehet elengedni, mert mindenre szükség van.

 

Ilyenkor nem lehet mást csinálni, mint hátralépni egyet és teljesen újratervezni a kiadásokat. A nulláról.

Első körben pontosan fel kell jegyezni minden kiadást a bevásárlástól a tankolásig legalább egy teljes hónapon keresztül. Erre legmegfelelőbb egy mobil applikáció.

(Töltsd le a excel fájlomat innen, ha kell segítség a kategóriákhoz.)

 

 

mobil

 

 

Nem csak írni kell a költségeket, de hónap végén ki is elemezni.

Munkahelyi ebéd, kávézás a büfében, hazafelé egy mekizés a kollégákkal a társaság kedvéért és így tovább. Ez a sok apró 2-300 vagy néhány ezer forint egy hónapban mindjárt komoly összeget jelenthet.

Amikor képbe kerülsz, hogy pontosan mire megy el a pénz, le kell ülni és egyenként átgondolni, mire szükséges költened.

Szó szerint egy üres lapot kell elővenni (vagy ezt a táblázatot a magad számára átalakítva), felírni rá a havi bevételeket és rangsorolni minden kiadást a már ismert szükséges-kellene-jó lenne kategóriákban.

Szükséges a lakbér, lakáshitel, rezsi és a hasonló dolgok. Ezeket bátran töltsd ki, ezeket nem lehet elhagyni. (Persze lehet spórolni rajtuk szükség esetén. S nem, az autóval munkába járás nem szükség, hanem luxus. Azt bátran sorold át a jó lenne kategória alá.)

Szintén fontos első körben félretenni hathavi vésztartalékot. Erre is különíts el pénzt mindjárt az elején. Ne a maradékból akarj félretenni, mert nem lesz maradék. Tedd félre a havi megtakarítást és élj a maradékból.

 

 

penz_8_forint_gazdasag_fizetes

 

Ezen túl, ha ennyire szoros a költségvetésed, minden egyéb tételt rangsorolni kell.

Melyik a legfontosabb? A francia tanár, a kutyaiskola, mekizés a kollégákkal vagy a kozmetikus? Ha csak az egyiket választhatod, melyik lenne az? Számozd meg őket fontosság szerint.

S nem, nincs olyan, hogy mindre szükség van. Ma már lehet nyelvet tanulni tanár nélkül is, ha muszáj, a kutya is ellesz kutyaiskola nélkül és így tovább. Sportolást is meg lehet oldani néhány kézi súlyzóval, jógamatraccal és youtube videókkal, spinning helyett utcai kerékpározással vagy futással. Ha van nagyobb gyerek, neki is meg kell értenie, hogy ezentúl nem tanárral fog készülni mondjuk a nyelvvizsgára, hanem a saját erejéből.

 

 

penz (3) forint gazdasag fizetes

 

Ha beszámoztad fontossági sorrendben azt, hogy mire költesz a hónapban, ennek megfelelően kezdd el kitölteni a táblázatot.

S hagyd abba, amikor a fizetésedet elérték a tervezett kiadások.

Ott van a kezedben a lista, miről kell lemondanod és mire költhetsz. Már csak ragaszkodnod kell az új pénzügyi tervedhez.

S ennyi az egész.

Természetesen lehet, hogy a dolog sokkal összetettebb, például túl keveset keresel a lehetőségeidhez képest és nem a kiadásokkal van baj, hanem a bevétellel, akkor azon kell változtatnod. Vagy túl drága ingatlant vettél túl sok hitellel és ez a probléma forrása, az, hogy fontos dolgokra nincs pénzed, az már csak a tünete vagy eredménye az eredeti problémának.

De ha nincs ilyen ok, akkor sajnos más megoldásod nincs. Sokan szeretnék hallani, hogy hát igen, itt nincs mit csinálni, akkor ne változtass semmit, de ez nem igaz.

Még egyszer a lényeg: szó szerint tiszta lappal indulva építsd fel a kiadásaidat, semelyik tételt ne kezeld “szent tehénként”, valóban mérlegeld, hogy mire van első, majd másod, harmad és negyedsorban szükséged.

Ajánlom Anita és mindenki más figyelmébe a Kiszámoló Akadémiát a youtube-on, az első alkalom (az első három film) főleg ezekről a témákról szól.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.