Két pályázatot írt ki az idén 10 éves Játékszín

Egy meghívásos arculattervezési és egy nyílt vígjátékpályázatot hirdetett meg az idén 10 éve újranyitott Játékszín.

 

 

Az arculati pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói körében hirdették meg. A pályázat célja az intézmény szellemiségéhez illeszkedő arculat kidolgozása – olvasható a Játékszín MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, “a pályaműnek tükröznie kell a Játékszín friss szellemiségét és azt, hogy a Teréz körúti teátrum mára korszerű, professzionális, minőségi szórakoztató magánszínházzá vált, mely a humort, a könnyedséget tartalmas gondolatokkal, társadalmi elhivatottsággal ötvözi a színházi szakma legelismertebb színészeivel és alkotóival együttműködve”.

Az egyfordulós pályázatra küldött anyagok beérkezési határideje február 28., a munkákat a Játékszín vezetése házon belül értékeli március 16-ig.

A nyertes pályázó díja nettó 500 ezer forint és a 2022/2023-as évad repertoár-előadásainak mindegyikére egy alkalommal 2-2 jegy. A további két legjobbnak ítélt pályázat készítői 2-2 jegyet kapnak a Játékszín 2022/2023-as évadának bemutatóira.

A vígjáték megírására nyílt, jeligés pályázatot írtak ki magyar alkotók számára, akiktől olyan anyagot várnak, amely eddig nem jelent meg és még nem is mutatták be. A kiírás szerint a beadandó pályamű egy helyszínen játszódjon, 6-8 szereplős legyen, és illeszkedjen a megújult Játékszín modern, ugyanakkor a hagyományokat is ápoló arculatához.

A beérkező kéziratokat szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagja Zsurzs Kati színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Szakonyi Károly író, Szente Vajk író, színész, rendező és Bank Tamás, a Játékszín igazgatója, a zsűri elnöke.

A nyertes 1 millió forint összegű díjban részesül, vígjátékát pedig a Játékszín 2023-ban – nem kötelező módon – bemutathatja. A pályázat beküldési határideje április 30., a teljes kiírás a palyazat@jatekszin.hu címen kikérhető.

A közleményben idézik Bank Tamást, aki kiemelte: számos tehetséges művésznek köszönhetően száznegyvenezres nézői bázist építettek az elmúlt, csaknem tíz évben. “Nemcsak az arculati megújulásnak van itt az ideje, hanem annak is, hogy ne csak a közönség felé nyissunk, hanem olyan alkotók felé is, akik szívesen csatlakoznak hozzánk” – mondta az igazgató.

A körúti színház újranyitásának tizedik évfordulója október 30-án lesz. A Játékszín épületében a szórakoztatás tradíció – az épületben 110 éve, 1912. október 30-án nyílt meg a Ferenczy Kabaré, amely ezután a Pesti Kabaré nevet viselte, majd itt működött az 1977-ben bezárt Kamara Varieté. 1978-ban nyitott meg a Játékszín, amely 2012. július 30-án állami színházként bezárt, majd három hónappal később ismét megnyitotta kapuit – immár magánszínházként.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.