Télen-nyáron két keréken – Négy plusz egy jó tanács a téli kerékpározáshoz

(Budaörs, 2022. január 10. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó és a budaörsi kerékpáros egyesület, a Fillari-Team Télen-nyáron két keréken című cikk-sorozatának legújabb részében a téli kerékpározással kapcsolatban osztunk meg hasznos információkat

 

 

Két keréken sem áll meg az élet ha hidegebbre fordul az idő, a Fillari Team kerékpárosai alább osztják meg rutinjukat pontokba szedve a leghidegebb évszakokban.

 

Az első és legfontosabb az öltözet: kerékpáron a hőérzet sok tekintetben rosszabb, mint gyalogosan, hiszen a 25-30 km/órás sebességnél a hideg szél hatványozottan éri az embert és amikor egy domb megmászását követő gurulás következik, akkor az izzadt test is jobban ki van téve a megfázás veszélyeinek.

Ezért az egyik legfontosabb ruhadarab a felsőtestünket védő vízhatlan, szélálló dzseki. A legideálisabb az egyirányú szellőzést biztosító anyag, ami az izzadtságot elvezeti, de a külső nedvességet nem engedi be.

Ez alá –5 és +5 fok között legalább két hosszú ujjú réteget ajánlunk, szintén nedvesség-elvezető tulajdonságú ruhadarabból.

 

A következő legfontosabb a lábbeli: kapható kifejezetten téli kerékpáros cipő, ami zárt és bélelt, valamint a bokát is takarja szára. Ezek a cipők jellemzően igen drágák, aki nem szeretne szánni rá, az az átmeneti cipőjére tud biciklis kamáslit húzni, ami meleg és vízhatlan alternatíva lehet.

Fontos megemlítenünk a megfelelő nadrágot is, az ideális erre a célra vastagabb betéttel rendelkezik, a térdénél keményebb, sűrűbb a szövése, hogy védje a térd ízületet a hidegtől, belülről termoanyagú.

Utoljára, de nem utolsó sorban a fej védelmét +5 és –12 C° között vékony, sisak alá kényelmesen beférő sapkával, 5 C° alatt a nyakat is takaró símaszkkal lássuk el, illetve egy megfelelő alternatíva lehet a csősál.

Kezünket csukló fölé érő, vízhatlan, szélálló kesztyűvel védjük.

 

Kerékpár: télre a bringákra szereljünk szélesebb gumiabroncsokat, a guminyomást pedig a gyári értékek alsó tartományára eresszük le, mivel ha nincs is hó vagy fagy, sok helyen árnyékban kialakulhatnak fagyzugok, amik váratlan helyzeteket eredményezhetnek, ilyenkor fontos a jó tapadás! Ne spóroljunk a világításon, a téli hónapokban korán sötétedik és jellemzőek napközben is a szürkületi látási viszonyok.

Mindig legyen feltöltött piros hátsó villogó és erős, fehér fényű első lámpánk, amik üzembiztosak. Ha valamilyen oknál fogva a világításunk elromlik, inkább folytassuk utunkat gyalog, vagy tömegközlekedéssel, vagy hívjunk autós segítséget.

Ha több kerékpárral rendelkezünk, a téli hónapokban inkább azt használjuk, amelyiket kevésbé sajnáljuk, ugyanis a hideg megdermeszti a láncolajat, a kenése nem olyan hatékony, a fém alkatrészeket jobban „eszi” a csapadék, a fékbetétek is jobban kopnak.

 

Étkezés: a hidegben a szervezet több energiát, kalóriát fogyaszt, hiszen a „fűtésre” is koncentrálnia kell. Nehezítő tényező a hideg, ami miatt a kulacsba töltött folyadék 1-2 óra alatt jégkásává fagy. A mi javaslatunk ezekre a helyzetekre az edzés megkezdése előtti bőséges töltés könnyen emészthető élelmiszerekkel. A főzött zabkása pl. kiválóan hidratál is, emellett lé- és rostdús gyümölcsök (alma, narancs, mandarin, kiwi, stb.) fogyasztásával előre biztosítjuk a kellő folyadékbevitelt.

A kulacsba forró teát érdemes lehet tölteni, ami így tovább bírja a hideget, sokunknak van kulacsba rakható hővédő tasak is, ezek előnye, hogy melegen tartja italunkat, hátránya, hogy nehezen tisztítható. Az útra szeleteket és zseléket viszünk magunkkal.

 

 

telikerekpar2

 

+1: A mentális állóképesség: hidegben a szervezet máshogy működik, mint az ideális vagy meleg hőmérsékleten. Ilyenkor az alap állóképességünket fejlesztjük, a tempó és a pulzus alacsonyabb, óvatosabban közlekedünk és rövidebb utakra megyünk.

 

Mindezek mellett a téli felkészülés a következő szezont tekintve kulcsfontosságú: ebben az időszakban alapozzuk meg a jövő évi versenyszezont úgy, hogy nem hajszoljuk magunkat agyon, de szinten tartjuk az addig nehezen megszerzett erőnlétünket és szinten tartjuk a keringési rendszerünket. Vannak olyan csapattársaink, akik erre az időszakra más jellegű edzésformát választanak, részint a nagyobb baleseti kockázat, részint pedig a korai sötétedés miatt.

Ők futnak, hétvégente rövid mountain bike utakra mennek a közeli hegyekbe, és/vagy otthon a görgőre rakják föl a kerékpárjukat és a szobában edzenek. Bármelyik formáját is választja a mozgásnak a kerékpáros, a téli időszak mindenképpen megterhelő mentálisan, és sokkal nehezebb a motivációt szinten tartani ilyenkor.

 

Mi mindezek ismeretében is azt mondjuk az olvasóinknak: télen se hagyja abba a testmozgást, kellő körültekintéssel ugyanis lehet folytatni hobbinkat a zimankóban is, beszéljünk össze barátokkal, edzőtársakkal, hiszen közösen jobban telnek az órák.

 

Azt meg tudjuk ígérni: tavasszal sokszorosan megtérül a befektetett munka!

 

 

telikerekpar (2)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.