Bevásárlás: így csináljuk mi

(Budaörs, 2022. január 8. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A vásárlásainknak bő kétharmadát a Lidlben és az Aldiban ejtjük meg. Szombatonként feltöltik az új akciós újságokat a netre, amit akkor átnézek. (Szombaton elvből soha nem dolgozom, így van rá időm mindig.) A két újságra elég kb. negyedóra. (Tehát tizenöt perc és ebben már a felírás is benne van.)

 

 

Ezek az akciós dolgok, amiket kiírok az akciós újságokból. Ha kell valami egyéb, az is felkerül a listára.

(Ha amúgy is kell valami, miért ne vegyem meg előre egy-két hónapra akkor, amikor éppen akciós? De nem veszek meg semmit, ami nem kell, csak azért, mert akciós. S nem, nem nézem végig az összes akciós újságot, mert nem fogok csak azért külön elmenni a Tesco-ba, mert most ott olcsóbb egy százassal a két kiló mandarin és onnan nem megyek át a Sparba egy akciós vécéillatosítóért. De amit mindig veszünk, miért ne venném meg olcsóbban, ha amúgy is kell?)

A feleségemmel a Google keep-et használjuk, abba írjuk a bevásárlólistát. Ebben az a jó, hogy mindketten tudunk hozzáírni és levenni is a listából plusz számítógépen is szerkeszthető, nem csak telefonon.

A telefon kéznél van a konyhában is, amikor kinyitom az utolsó ketchupot/vajat/savanyú uborkát, hogy felírjam a bevásárlólistára és a boltban is mindig ott van, amikor bevásárlok.

 

 

telefon

 

(Nem feltétlen veszek meg mindent, amit felírtam az akciós újságokból, csak ott van emlékeztetőnek, hogy nézzem meg, kell-e.)

Egy vagy két lekvárért nem megyek el külön az Ikeába, de mivel ott a listán, ha egyszer arra járok, beugrom, megveszem és letörlöm a listáról. Jellemzően akkor kerül valami fel a listára, ha még van egy bontatlan belőle otthon. Ha sürgős, mert valami el fog fogyni idő előtt, akkor három felkiáltójel kerül mögé, innen tudjuk, hogy nem ér rá.

Már tudjuk, melyik pékárukat, öblítőt, vécépapírt, stb szeretjük, amikor akciós, akkor bevásárlunk belőle annyit, hogy kitartson a következő akcióig. (Pontosan lehet előre tudni, mikor lesz megint valami akciós, mert az akciók körbe-körbe mennek egész évben.)

Néha veszünk új dolgokat is próbára, ha éppen olcsóbb. Ha beválik, marad, ha nem, ennyit megért, hogy kipróbáljuk.

A pékáru, hús, fagyasztott zöldség megy a fagyasztóba. Arra kell vigyázni, ne legyenek ott túl sokáig mert másfél-két hónap után elkezdenek a pékáruk morzsálódni kiengedés után. Addig viszont kiváló minőségűek és kényelmes, hogy mindig van otthon elég friss pékáru néhány perc mikrózás után. A húsnak sem szabad éveket tölteni a fagyasztóban.

 

 

huspult

 

Vannak dolgok, amiket az Auchanból vagy a Sparból veszünk (például fogkrém), amikor járunk arra, ezeket végig szoktam nézni, akciósak-e éppen akkor, ha igen, azokból is bevásárlok, hogy elég legyen a következő akcióig. Ha van más akció is, mondjuk vendégváró chips, akkor abból is veszek, amikor éppen olcsóbb.

Az arcápolási és hasonló cikkeket a feleségem szokta venni, általában a Rossmann-ból, azokat ő figyeli, melyik mikor olcsó.

A kedvezményappokat (My Spar, Auchan, Lidl) nem használom, mert az esetek 99%-ában olyan termékek vannak benne, amiket soha nem veszünk: babaápolás, macskakaja, sertésvirsli és társaik.

Ami meg éppen akciós lenne és szoktunk is venni belőle, az egyébként is akciós lesz két-három hét múlva mindenkinek. Nem éri meg az energiát ezekkel szórakozni. A végösszegi kuponokat szoktam egyedül aktiválni a Sparban és az Auchanban, a Lidl kártyát arra használom, hogy ne kelljen elrakni a blokkot, elmenti digitálisan, ha valamit visszavinnék, megvan a blokk a telefonomban.

S ennyi.

Ennél több energiát nem fektetünk bele, mégis ritkán veszünk nem akciós dolgokat és mindig van otthon minden. (Persze négy szál sárgarépát vagy 10 darab tojást mindig akkor veszünk, ha kell és nem akkor, ha akciós és hiába lenne olcsóbb máshol, megveszem az első boltban, mert nem éri meg az energiát, hogy ne így tegyek. De mondjuk a csicseriborsó konzervet az esetek zömében akciósan meg tudjuk venni előre néhány hónapra. De ha éppen kell egy doboz a vasárnapi ebédhez, na bumm, megvesszük teljes áron.)

Egyébként érdekes, hogy mennyivel többen vannak a Lidlben, mint az Aldiban, miközben én sokkal több mindent szoktam az Aldiban megvenni, jobbak az akciók legtöbbször. Az árak pedig teljesen hasonlóak, gyakran még a gyártó is ugyanaz, csak a csomagolás más. (Persze van, ami az egyik helyen sokkal olcsóbb, például a lányom kedvence, a snack sajt a Lidlben 20%-kal olcsóbb, akkor azt ott vesszük meg.)

Roppant kevés energiát követel meg ez a bevásárlás, mégis sokkal hatékonyabb, mint megvenni mindent, amit látok vagy akkor szaladni el a boltba, amikor kiderül vacsora közben, hogy elfogyott a margarin vagy nincs otthon liszt az ebédhez.

 

 

liszt

 

Sokkal több időbe és energiába kerül mindig mindenért elrohangálni a boltba, mint ezt a pár percet hetente rászánni, felírni a telefonba, ha már csak egy bontatlan margarin van otthon. S nem csak időt, de rengeteg pénzt is meg tudsz így spórolni.

(Egy másik téma, de gyakran megérheti házhoz szállíttatni a bevásárlást, annál a pár száz forintnál sokkal többet takarítasz meg időben és pénzben, hogy nem kell elmenned érte. De erről majd valamikor máskor. Mi egyébként azért nem használjuk, mert a gyerekek iskolája mellett van mindenféle üzlet, bármikor be tudunk vásárolni iskolába jövet-menet és a kötetlen munkaidő miatt az időnkbe is bőven belefér, hogy akkor menjünk, amikor nincsenek sokan.)

 

Neked mi vált be, használtok-e valami listázó programot vagy webes alkalmazást, mennyi energiát szoktál fektetni a bevásárlás optimalizálására?

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.