Szakmai vezető: Magyarországra is megérkezett az ötödik hullám

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma – közölte a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője egy csütörtöki tévéműsorban.

 

Békássy Szabolcs azt mondta: jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Erre – mint megjegyezte – számítottak is, miután Európa-szerte gyorsan terjed a koronavírus omikron variánsa. Ezzel együtt meglepte őket, hogy – pár nappal a negyedik hullám vége után – ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

Kiemelte: a légúti tüneteket mutató betegeket arra kérik, hogy előzetesen telefonon jelentkezzenek be, így időpont alapján, elkülönítve tudják őket fogadni. Járványügyi szempontból nagyon fontos, hogy a fertőző betegeket elkülönítsék a krónikus betegektől.

Békássy Szabolcs azt mondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint a fertőződések 10-15 százalékának hátterében az omikron variáns áll. Véleménye szerint néhány héten belül várhatóan a megbetegedések döntő többségéért ez a variáns lesz majd felelős.

A szakember szerint a következő időszakban várhatóan sokan fertőződnek meg, de a kórházban ápoltak száma kevésbé növekszik majd.

Most még inkább felértékelődik a harmadik oltás szerepe. Ugyanis azoknál, akik már megkapták a három védőoltást, sokkal kevésbé valószínű a súlyos megbetegedés kialakulása – hangsúlyozta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.