Vajon megoldódnak a hulladékszállítási problémák Budaörsön? – Kisebb fennakadások az új szolgáltató első napjaiban

(Budaörs, 2022. január 6. – Budaörsi Infó)  Az elmúlt két évben sok cikkben foglalkoztunk a budaörsi hulladékszállítással kapcsolatos problémákkal. A budaörsi lakosok nagy számban panaszolták már-már rendszeresen szerkesztőségünknek telefonon, a Facebook-oldalainkon, különböző közösségi csoportokban és az Önkormányzatnál a sorozatos fennakadásokat és késéseket a szemét elszállításában. A megoldást Budaörs most egy új szemétszállító cégtől reméli. 

 

 

A BTG Nonprofit Kft. hulladékszállítási divíziója a törvényi szabályozás miatt kényszerűen fejezte be  2018. június 30-án a tevékenységét Budaörsön annak ellenére, hogy a budaörsiek túlnyomó többsége meg volt elégedve a munkájukkal.

 

szemetszallitas3

 

 

A törvényi kényszer miatt 2018. július 1-től a közszolgáltató státuszú ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. vette át a hulladékszállítási tevékenységet (kommunális-, zöld-, szelektív hulladék, házhoz menő lomtalanítás) Budaörsön.

 

 

szemetszallitas_budaors_eth_erdi_szolgaltato_2018

 

 

Azt ígérte akkor az új szolgáltató, hogy minden az addig megszokott formában és rendszerben fog zajlani. Azonban hetek, hónapok sőt két év távlatából sem tudjuk azt mondani, hogy ez ebben a formában megvalósult volna.

A kezdetekben a fennakadásokat az átállás számlájára írták, majd létszámhiányra hivatkozott a cég, ezt követően pedig a szolgáltatási díj bizonyult kevésnek. Minden megoldási kísérlet hasztalanak bizonyult.

 

 

eth_zoldhulladek_szemetszallitas2_2021marc18_budaors_net

 

 

A lakóknál és az Önkormányzatnál is lassan de biztosan betelt a pohár, ezért Budaörs város Önkormányzatának döntése alapján felmondtak az érdi szolgáltatónak és január 1-től a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divíziót bízták meg a hulladékszállítási feladatokkal.

 

 

fkfszemetesauto

 

 

A társaság mintegy tízezer háztartástól és több mint 500 gazdálkodó szervezettől szállítja el és kezeli a tartályokba tett, illetve hulladékgyűjtő zsákokban kihelyezett települési szilárd hulladékot.

 

 

kukak
    

 

Az FKF tájékoztatása szerint a feladatot kizárólag saját dolgozóikkal és saját infrastruktúrával látják el, így nincs szükségük további alvállalkozók bevonására.

A cég már rendelkezik tapasztalatokkal a Budapest környéki települések kiszolgálásában, de az elmúlt évek viszonylatában a budaörsi megbízás a legnagyobb szolgáltatásiterület-növekedés, vagyis piacbővülés számukra.

Véleményük szerint a budaörsi közszolgáltatás átvétele fontos lépés a hulladékgazdálkodásban 2023 derekától esedékes országos koncessziós rendszerre történő átállás szempontjából is.

Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármestere (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a témával kapcsolatban többször is hangsúlyozta, hogy a jogszabályi keretek évek óta nem teszik lehetővé, hogy Budaörs saját maga gondoskodjon hulladékának elszállításáról, emiatt pedig  visszaesett a szolgáltatás színvonala.

„Az évek során viszont számtalan jogos panasz érkezett, mert visszaesett a szolgáltatás színvonala. Megoldást kellett keresnünk. 2022. január elsejétől a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divízióját bíztuk meg a feladat ellátásával. Azt várjuk a váltástól, hogy ezzel a nagy tapasztalattal rendelkező céggel, – amelynek komoly, specializált gépparkja van és saját energetikai hulladékhasznosító művel, valamint hulladéklerakóval is rendelkezik a városunk közelében –, végre közmegelégedéssel valósul meg Budaörs számára ez a nagyon fontos közszolgáltatás.”

 

 

szemetszallitas

 

 

A most született intézkedéstől az Önkormányzat és a budaörsiek is azt várják, hogy a 2018 óta húzódó hulladékszállítási problémák megoldódjanak.

Amit eddig tapasztaltunk a közösségi oldalakon és szerkesztőségünknek jelezett információk szerint az, az év első hetében a hulladékszállítás elindult ugyan, viszont még rengeteg kérdés van az emberek fejében, mint például, hogy kell-e új szerződést kötnie a budaörsieknek az új szolgáltatóval, kell-e tartályt cserélni vagy esetleg új matricát igényelni a kukákra, és van-e lehetőség online fizetni stb.

Rengetegen panaszolják a Facebookon, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást és nem kapták meg az új szolgáltató szórólapját. (Tudni kell, hogy a Budaörsi Infó folyamatosan több cikkben is tájékoztatta a budaörsieket.)

 

 

szemetszallitasikomment

 

 

szorolapfkfk2

 

 

szorolapfkf

 

 

szorolapfkf2

 

 

Szórólapján és weboldalán az új szolgáltató azt kéri a budaörsiektől, hogy a hulladékgyűjtő tartályokat, illetve többlethulladékos zsákokat – az Önkormányzat rendeletével összhangban – az eddig megszokott ürítési napokat megelőző estétől másnap reggel 5 óráig, lakótelepi övezetekben reggel 6 óráig helyezze mindenki ki!

Ezt az információt kiemelten közölte a Budaörsi Infó is, de sokakahoz így sem jutott el, és ez okozta gyakorlatilag a legnagyobb problémát az első szemétszállítási napokon: megszokásból sokan nem rakták ki időben a szemetet, és azt emiatt nem vitték el.

 

A hulladékszállítási naptárat ide kattintva tudják megnézni. Írják be az utcájuk nevét, és a program kiadja, hogy mikor aktuális a szállítás.

 

Fontos még azt is tudni, hogy az FKF tájékoztatása szerint a szolgáltatóváltozás a hulladékgazdálkodási díj mértékén és fizetési feltételein nem változtat. A számla is a korábbiakban megszokott módon fizetendő.

2022. január 1-től arra is lehetőség nyílt Budaörs lakosai számára, hogy igény esetén nagyobb mennyiségű hulladékot egyszerre adjanak le a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban. 

 

Az ügyfélszolgálatot továbbra is a BTG Nonprofit Kft. Központi Irodája végzi:

 

btg_ugyfelszolgalat_2022

 

 

Lomtalanítás 2022

A lomtalanítás minden lakossági ügyfél számára évente egy alkalommal igénybe vehető szolgáltatás. A lomhulladék elszállítására előzetes időpont-egyeztetést követően van lehetőség. Lomtalanítási igényüket ügyfélszolgálati elérhetőségeiken jelezhetik.

A kisebb, nem a város lakótelepi övezetében található társasházak esetében: a társasház közös képviselőjével egyeztetett időpontban végzik el a begyűjtést az összes lakó esetében.
Lakótelepi gyűjtőakció:

A szolgáltató a lakótelepen közterületi gyűjtőakció keretében évente egy alkalommal gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről, illetve lebonyolításáról és legalább 30 nappal az évenkénti lomtalanítás időpontja előtt, az Önkormányzat egyidejű tájékoztatása mellett értesíti a közös képviselőket.

 

 

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a távhőszolgáltatás esetén is szolgáltatóváltás van Budaörsön. Ezzel korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi kapcsolódó cikkek a témával kapcsolatban: 

 

Közszolgáltatások Budaörsön 2022-ben – Új szolgáltatók, tudnivalók, elérhetőségek

 

Közszolgáltatások Budaörsön – A Budaörshő Kft. az új távhőszolgáltató 2022-től

 

 

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület – Egy új szolgáltató veszi át január elsejével a szemétszállítás feladatát

 

 

Búcsú – Július 1-jétől nem a BTG végzi a szemétszállítást Budaörsön

 

 

Csodás eredményekről számolt be az NHKV – Sok utcában már menetrendszerűen akadozik a szemétszállítás Budaörsön

 

 

Fennakadás a szemétszállításban Budaörsön

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.