Magyar vezetésű kutatócsoport vizsgálja a tompalátás okát

A tompalátás az egyszemes vakság leggyakoribb oka.

 

 

Három éven át tartó nemzetközi kutatási projekt indul a tompalátást előidéző neurobiológiai folyamatok feltárására.

A projekt 2022 elején indul az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont (ELKH TTK) Vizuális Rendszerek Neurobiológiája csoport vezetésével. Célja, hogy a kutatók a legmodernebb technológiák segítségével feltárják, milyen agyi mechanizmusok okozhatják az egyik leggyakoribb szembetegséget – közölte az ELKH TTK szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a kutatási projekt európai uniós pályázati támogatásból valósul meg.

Mint a közleményben írják, a tompalátás az egyszemes vakság leggyakoribb oka. A betegeknek csak egy kis hányada jut időben kezeléshez, azonban még a legjobb kezelés is csak mérsékelni tudja az élethosszig tartó látáscsökkenést.

A projekt során a kolozsvári Erdélyi Idegtudományi Intézet (Transylvanian Institute of Neuroscience), a Leuveni Katolikus Egyetem (Katholieke Universiteit Leuven) és Európa legfontosabb mikroelektronikai kutatóközpontja, a belgiumi központú IMEC által alapított Flandria Neuro-Elektronikai Kutatóintézet (NeuroElectronics Research Flanders), valamint az Oslói Egyetem (Universitetet i Oslo) kutatócsoportjai közösen fejlesztenek ki egy új módszert, majd kísérleti modellfajokon és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájával együttműködve tompalátással diagnosztizált betegeken végzett mérésekkel határozzák meg a tompalátást fenntartó agyi hálózatok elhelyezkedését, és a betegség fenntartásában betöltött szerepét.

A kutatás az Európai Kutatási Terület Hálózatok (ERA-NETs) program 1,2 millió eurós (442,8 millió forint) támogatással valósul meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.