Kína valószínűleg az eddig vártnál kissé később előzi meg az amerikai gazdaságot

Londoni pénzügyi elemzők szerint Kína a korábban vártnál lassabban, az amerikai gazdaság viszont gyorsabban lábal ki a koronavírus-világjárvány sokkjából, ezért Kína az eddig számítottnál két évvel később, csak a jövő évtized kezdetén veheti át az első helyet az Egyesült Államoktól a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján.

 

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről a dollárban, folyó áron számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján.

Vasárnap ismertetett új elemzésükben (CEBR World Economic League Table, WELT 2022) a ház szakértői közölték: várakozásuk szerint erőteljes ütemű globális kilábalás kezdődik a koronavírus-járványból, és számításaik alapján a világgazdasági szintű hazai össztermék éves értéke 2022-ben – a cég által tavaly jósolt időpontnál két évvel előbb – lépi át első ízben a százezer milliárd dollárt.

A cég elemzői felidézik: a tavalyi WELT-prognózis a kínai gazdaságban is olyan mértékű kilábalást jósolt, amelynek alapján a CEBR az addigi előrejelzésben szereplő időpontnál öt évvel korábbra, már 2028-ra valószínűsítette, hogy Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága, a második helyre szorítva vissza az Egyesült Államokat.

A vasárnap bemutatott WELT 2022 szerint azonban a tavaly vártnál lassabb kínai növekedés és a korábbi prognózist meghaladó ütemű amerikai GDP-bővülés miatt a CEBR ezt a helycserét jelenleg 2030-ra jósolja.

A cég várakozása az, hogy a kínai gazdaság a váltás után a mostani WELT-rangsor 2036-ig szóló előrejelzési távlatának végéig a világ legnagyobb gazdasága marad.

A CEBR két éve összeállított éves WELT-előrejelzésében még az szerepelt, hogy az Egyesült Államok és Kína 2033-ban cserél helyet a legnagyobb gazdaságok globális mezőnyének első két helyén, így az idei korrekció utáni előrejelzés még mindig kedvezőbb Kína szempontjából, mint a koronavírus-járvány előtti utolsó WELT-rangsor.

Az új WELT-prognózis szerint Kína 2024-ben válik magas jövedelmű gazdasággá, egy évvel később az eddig vártnál, de így is egy évvel előbb a hivatalos kínai tervben szereplő időpontnál.

Idei tanulmányában a CEBR hangsúlyozza, hogy a ranglista három leggyorsabban emelkedő gazdasága a feltörekvő ázsiai térségben van: a WELT 2022 szerint Vietnam az idei 41. helyéről 2036-ra a világ 20. legnagyobb gazdaságává lép elő, Banglades a 42. helyről a 24-ikre, a Fülöp-szigetek a 37-ikről a 25-ikre kerül a következő másfél évtized végéig.

A CEBR vasárnap ismertetett előrejelzése szerint a német gazdaság 2033-ban megelőzi Japánt, a japán gazdaság 2036-ra a jelenlegi harmadik helyről az ötödikre csúszik vissza a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában.

A világ harmadik legnagyobb gazdasága 2031-től India lesz a WELT 2022 szerint.

A CEBR londoni elemzői derűlátó prognózist adtak az orosz gazdaság kilátásaira. A WELT 2022 szerint ha sikerül rendezni az Oroszország és Németország között kiépített Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezése körüli szabályozási problémákat, és ha sikerül elkerülni az Oroszország elleni további szankciókat, az orosz gazdaság – amely jelenleg a 12. helyen áll – 2036-ra a világ tizedik legnagyobb gazdaságává válhat.

A CEBR hosszú távú prognózisa szerint a magyar gazdaság a 193 gazdaságot számláló listán az idén az 56. helyen lesz a dollárban mért hazai össztermék alapján, és ez a pozíció a másfél évtizedes előrejelzési időszak végéig nem változik: a cég 2036-ra is az 56. helyet valószínűsíti Magyarország számára a WELT-rangsorban.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.