Einstein üdvözlő sorára is licitálni lehet a Múzeum Antikvárium online árverésén

Albert Einstein világhírű fizikus német nyelvű üdvözlő sorára, valamint Ady Endre, Fekete István és Ottlik Géza kézírását őrző ritkaságokra is lehet licitálni csütörtökön a Múzeum Antikvárium 39. árverésén online.

 

A Nobel-díjas fizikus német nyelvű, autográf, tintával írt üdvözlő sora 300 ezer forinttól kelhet el – olvasható az aukció online katalógusában, amely szerint nem lehet tudni, mikor íródtak a sorok, mivel Einstein írásképe hosszú évtizedeken keresztül nagyon kiegyensúlyozott volt, alig változott. A szakértők azt valószínűsítik, hogy az egy hosszabb levél aljáról lett levágva. Magyarországi előkerülése pedig azt sem zárja ki, hogy valamely jeles magyarnak címezte a sorokat a világhírű tudós.

Szerepel a tételek között egy Ady Endrét ábrázoló egészalakos amatőr fénykép is, amely 350 ezer forintról indul. A Winterberg Rudolf által rögzített kép Grazban, a Máriagrün szanatóriumban készült 1913. április végén. A költő a képet a Nyugat folyóirat titkárnőjének, Havas Irénnek dedikálta.

Kincsemről, a többszörös díjnyertes magyar versenylóról készült színes litográfia is szerepel a kínálatban 300 ezer forintos induló árral. A katalógus szerint Kincsem “még csak” 25 versenyt nyert az Anton Zampis osztrák festő és litográfus által készített metszet idején. A híres magyar versenyló 1879-es visszavonulásáig összesen 56 versenyen indult, és mindegyiket győzelemmel fejezte be.

Fekete István Tüskevár című regénye a szerző tintával írt dedikációjával együtt 60 ezer forintért kelhet el. Ottlik Géza Minden megvan című novelláskötete, címlapján a szerző golyóstollal írt, Kardos Györgynek szóló autográf dedikációjával együtt 40 ezer forintért találhat gazdára. A kötet 1969-ben jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.

Mindezek mellett több mint 300 tételre lehet licitálni a Múzeum Antikvárium árverésén, amelyet ezúttal online tartanak az axioart.com oldalon.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.