A közjegyző segít – A gyámrendelő nyilatkozat és a bizalmi vagyonkezelés

(Budaörs, 2021. december 6. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal a gyámrendelő nyilatkozatról és a bizalmi vagyonkezelésről kérdeztük dr. Szécsényi-Nagy Kristóf budaörsi közjegyzőt.

 

 

Az előző lapszámban az élő végrendeletről beszéltünk. Ennek apropóján lehet ezt a témát körbejárni más szempontból is. Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, hogy akkor lehet szükség gyám kijelölésére, ha a szülő tart attól, hogy valamilyen betegség vagy baleset következtében azelőtt halálozna el, hogy a gyermeke elérné a nagykorúságot.

„Ebben az esetekben célszerű lehet a gyámrendelő nyilatkozat írása. Ennek hasonló a célja a élő végrendelethez. Itt viszont saját magunk elhalálozása esetén jelölünk ki egy gyámot a gyermekünknek, nem pedig magunknak, mint ahogy az élő végrendeletben. Ez a joggyakorlat azért jó, mert ha a gyermekünk kiskorú, akkor lesz aki képviseli az érdekeit halálunk után is.”

 

A gyámhatóságnak ebben az esetben milyen szerepe van?

„A gyámrendelő nyilatkozatot a gyámhatóságnak figyelembe kell venni a gyám kirendelésekor, viszont amennyiben még él a gyermek másik szülője, és nincsenek korlátozva a szülői felügyeleti jogai, akkor hiába van gyámrendelő nyilatkozat, a másik szülőt fogja a gyámhatóság kijelölni, ő lesz a gyermek törvényes képviselője.”

 

Ha lehet nyilatkozatot tenni, hogy ki legyen a gyám, akkor van-e lehetőség arra is, hogy megjelöljük, hogy kit nem szeretnénk?

„Igen, negatív nyilatkozatot is lehet tenni. Viszont, ha él a másik szülő és nincs kizárva a szülői felügyeletei jogok gyakorlásából, akkor ezt a jogot nem lehet tőle elvenni vagy eltiltani attól, hogy a gyermek törvényes képviseletét ellássa.

Ezt a kizárásos módszert abban az esetben szokták alkalmazni, amikor például elváltak a szülők és újra házasodtak, és a kapcsolat megromlott a felek között. Ha a szülők nem élnek együtt, és az egyik szülő végrendelkezik, mert nem akarja, hogy a másik szülő új házastársa kezelje az örökölt vagyont, akkor erre így van lehetőség.

Ennek az a módja, hogy a végrendeletben meg kell nevezni a gyereket örökösnek, de ki kell kötni, hogy a volt házastárs ne gyakorolhasson vagyonkezelői jogokat a megörökölt javak tekintetében.

Viszont ebben az esetben ki kell jelölni egy másik vagyonkezelői gyámot, aki az örökség felett rendelkezik mint a gyermek törvényes képviselője. Ha nagyobb vagy speciális törődést igénylő (például nagy cégek esetében) vagyonról, van szó, akkor bizalmi vagyonkezelésről kell, hogy beszéljünk. Ebben a helyzetben a bizalmi vagyonkezelőé lesz a vagyon. Ő kezeli ezt a vagyont és a végrendeletekben meghatározottak szerint kifizeti a gyermeket.”

 

Amennyiben nagyobb vagyonnal rendelkezik és szeretne halála előtt rendelkezni javairól, akkor mindenképpen kérje szakértő segítségét.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.