Koronavírus – György István: hétfőn kezdődik az oltási akcióhét

Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, az oltakozni vágyókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken Kaposváron.

 

 

György István a Kaposi Mór Oktató Kórháznál tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő vasárnap záruló akcióhéten oltásra érkezőknek nem kell előzetesen időpontot foglalniuk, időpontra bejelentkezniük, regisztrálniuk, így azok is könnyen hozzájuthatnak a vakcinához, akiknek nincs vagy nehézkes az internetelérése, illetve a megadott felületeken “nem tudnak csatlakozni az egészségügyi rendszerhez”.

Hozzátette, az oltást végző kórházakról, szakrendelőkről ugyanakkor a koronavirus.gov.hu oldalon is lehet tájékozódni.

A kormány által elrendelt akcióhetet az országos oltási munkacsoport és a megyei oltási munkacsoportok, valamint az országos kórházi főigazgatóság szervezi az operatív törzs iránymutatása alapján – mondta.

Rámutatott, hogy az oltóhelyeken mind az öt Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag, vagyis a Pfizer-vakcina, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm is rendelkezésre áll, a Szputnyik V már elfogyott.

György István kiemelte: kérték a kórházaktól, hogy az érkezők számának függvényében folyamatosan nyissák ki az oltóhelyeket, lehetőleg ne legyenek hosszú várakozások, ennek elkerüléséhez a honvédség is segítségét nyújt.

Magyarországon a pandémia agresszív, felfutó időszakban van, az oltás az egyetlen hatékony védekezési eszköz ellene, ezért arra biztat mindenkit, aki még nem tette meg, hogy oltassa be magát, akiknél pedig már 4-6 hónap eltelt a második oltás óta, kérje a harmadikat – fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta: az oltatlanok a saját egészségüket, életüket, a családjukat, szűkebb és tágabb környezetüket is veszélyeztetik.

Jelezte, hogy az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

György István az MTI-nek az oltási akcióhét iránti várható érdeklődésre vonatkozó kérdésére azt mondta: nem mer jóslásokba bocsátkozni, fontos, hogy minél többen jöjjenek.

Az oltási folyamat lelassult Magyarországon, elértük a 6 millió oltottat, szeretnék, ha a járvány felfutó időszakában az oltás fontossága egyre jobban tudatosulna azokban, akik még nem éltek annak lehetőségével – közölte.

György István fontosnak nevezte a maszkviselést a zárt terekben, s azt kérte, az emberek kísérjék figyelemmel a kormány ezzel összefüggő döntéseit is, mert a járvány elleni védekezés, a negyedik hullám letörése csak együtt, összefogással sikerülhet.

Neszményi Zsolt Somogy megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy Somogyban felkészültek az oltási akcióhétre, a kijelölt helyszíneken a kormányhivatal 60 munkatársa nyújt adminisztrációs segítséget.

A megyei oltási munkacsoport úgy döntött: annak érdekében, hogy a somogyiaknak kevesebbet kelljen utazni, Kaposvár, Marcali, Nagyatád és Siófok kórháza mellett Marcali és Fonyód egy-egy járóbeteg-szakellátó intézményét is bevonják a kampányba – közölte.

Moizs Marianna, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Somogyban eddig “kiemelten jól kezelték a járványt”, köszönet illeti azokat, akik ehhez hozzájárultak.

“Mi az egészségügyben felkészültünk a következő időszakra, amely nem lesz könnyű, de tudjuk a dolgunkat, valamennyi feltétel rendelkezésre áll” – fogalmazott.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.