Gömbkőrist ültetnek a Kálvária dombnál kivágott három fa helyére

(Budaörs, 2021. október 27. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, hogy 2021. október 26-án kivágták a három árnyékot adó gyümölcsfát a Kálvária téren, a szökőkútnál lévő padok mögül. A tervekről és további részletekről tudunk olvasóinknak beszámolni.

 

 

A közösségi oldalon nagy visszhangja volt a favágásnak, mert sokan szerettek az árnyékában ücsörögni, főként nyáron. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere az egyik közösségi csoportban adta meg a választ sokak kérdésére, hogy miért kellett kivágni a fákat.

 

wtvalasza_favagas

 

 

A Budaörsi Infó megkeresésére Benkovics Gábor, a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. Park- és közterület-fenntartási vezetője elmondta, hogy a Kálvária dombnál lévő díszalmák gombás megbetegedés miatt lettek kivágva.

 

 

favagas_kalvariadomb2

 

 

„Egyelőre csak három darab, a többit még vizsgáljuk, reméljük, hogy ezzel a beavatkozással a fertőzés további terjedését meg tudtuk akadályozni.” – jegyzte meg a Park- és közterület-fenntartási vezető.

 

A kivágott fák pótlásával kapcsolatban megtudtuk, hogy a helyükre a Budaörsön november 11-én induló faültetési program keretén belül ültetnek új fákat.

 

„A kivágott fák helyet három darab gömbkőris kerül ültetésre, melyek jobban elviselik a városi klímát és kevésbé hajlamosak a megbetegedésre.

 

 

favagas_kalvariadomb4

 

 

Rendelet nem tiltja gyümölcsfa telepítését közterületre, de a fent felsorolt problémák miatt nem preferáljuk a gyümölcsfák ültetését. Elsősorban a könnyebben kezelhető kisebb növekedési erélyű, városi klímát jobban tűrő fafajok részesítjük előnyben. Ezek a következők: gömbjuhar, gömbkőris, kislevelű hárs, vérszilva.” – részletezte az illetékes szakember.

 

 

gomkoris

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

Korábbi cikkünk a témával kapcsolatban:

Kivágták a díszalmafákat a Kálvária téren – A közterületre inkább illő fákat fognak a helyükre ültetni

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.