URBACT-projekt: faültetési akció Budaörsön – Lehet csatlakozni a kezdeményezéshez!

(Budaörs, 2021. október 1. – Budaörsi Infó) 2021 októberében és novemberében 200 fát ültet Budaörsön az önkormányzat a helyi cégek, civil szervezetek és a lakosság összefogásával a CITIES4CSR elnevezésű URBACT-projekt keretében – írta meg az önkormányzat a honlapján. Az akcióhoz várják magánszemélyek és cégek csatlakozását is.

 

 

Az URBACT-program olyan európai városok közötti partnerségeket támogat, amelyek közösen dolgoznak ki fenntarthatósági szempontoknak megfelelő városfejlesztési gyakorlatokat, és adják át egymásnak az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat és tudást.

Egy ilyen projektben vesz részt Budaörs, amely a CITIES4CSR elnevezést kapta és 10 európai város vesz benne részt, Milánó vezetésével.

A projekt 2022. augusztusáig tart.

 

 

varoshaza_budaors2_2021szept22

 

A résztvevő városok annak eljárását dolgozzák ki a megvalósítás során, hogy hogyan lehet hatékonyan bevonni a helyi vállalkozásokat a városok életébe és társadalmi felelősségvállalási tevékenységüket (CSR) minél inkább a helyi közösség érdekében hasznosítani.

A CITIES4CSR-hálózat célja olyan módszertan kidolgozása, amely alkalmazásával az önkormányzatok elő tudják segíteni a városban működő vállalatok társadalmi felelősségvállalását annak érdekében, hogy azokból minél többet tudjon profitálni a helyi közösség.

A projekt részeként egy kisebb mintaprojekt fog megvalósulni Budaörsön. A CITIES4CSR-t koordináló URBACT Helyi Csoport (ULG) döntése alapján a projekt témája a környezetvédelem, ezen belül is a fásítás lesz.

 

 

 

osz_idojaras_falavelek_napos

 

Budaörs nemrég fogadta el a város Fenntartható Energia és Klíma Akciótervét (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP), melynek révén az Európai Unió éghajlattal és az energiával kapcsolatos célkitűzéseivel összhangban 2030-ig legalább 40%-kal csökkenti CO2-kibocsátását.

Továbbá elkészült a város Helyi Klímastratégiája is, melyben a SECAP-pal összhangban 17%-os üvegházgáz-emisszió-csökkentést vállal a város 2030-ra.

A tervezett fásítás tevékenység hozzájárul ezen városi szintű vállalások teljesüléséhez.

 

 

varoshaza_budaors4_2020_jan30

 

„A SECAP-hoz és a Helyi Klímastratégiához kapcsolódó, 2020 nyarán zajlott lakossági kérdőíves felmerés pedig azt az eredményt mutatta, hogy a helyi lakosság a faültetést gondolja a legfontosabb környezetvédelmi tevékenységnek.

Az önkormányzat az idei évi költségvetésében 130-140 db fa elültetésére biztosított forráskeretet. Az önkormányzat, a helyben működő cégek, a civil szervezetek és a helyi lakosság összefogásával célozzuk meg 2021 októberében és novemberében 200 db fa elültetését a városban, közös összefogással hozzájárulva a város klímavédelmi céljaihoz!” – olvasható az Önkormányzat hivatalos weboldalán. 

 


A kezdeményezéshez lehet csatlakozni, minden érdeklődő helyi cég, szervezet és magánszemély felajánlását szívesen fogadja az Önkormányzat, amely lehet fa felajánlása, a faültetéshez szükséges eszköz, anyag biztosítása, a kiültetésben valós segítségnyújtás.


 

 

varoshaza_budaors_2021szept22

 

A projekttel kapcsolatban bővebb felvilágosítás kérhető Szabó Sándor pályázati koordinátortól: szabo.sandor@budaors.hu, +36 (23) 880-438

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.