A vírusveszély miatt az idősek világnapja alkalmából Wittinghoff Tamás írásban köszönti az időseket

(Budaörs, 2021. október 1. – Budaörsi Infó) Idén 30. alkalommal ünnepelik világszerte az időseket, mert az ENSZ éppen három évtizeddel ezelőtt 1991-ben tette október 1-jét az idősek világnapjává. Hosszú évekre visszanyúló hagyománya van ennek Budaörsön is. Idén a vírusveszély miatt írásban köszönti Wittinghoff Tamás polgármester a város időseit.

 

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármesterének köszöntése:

Ilyenkor személyesen, bensőséges körülmények között szoktunk összejönni, és egy színvonalas kulturális műsorral köszöntjük a városunk időseit.
Idén ismét nehéz döntés elé kerültünk: ragaszkodunk ehhez a szép hagyományunkhoz vagy inkább felelősen cselekszünk, és egy kicsit sem kockáztatjuk az idősek egészségét. Minden tudományos adat azt mutatja, hogy a covid vírus delta variánsa jóval fertőzőbb az előzőeknél, ezért nem volt kétséges, hogy nem tehetjük ki egy tömegrendezvény veszélyeinek pont azokat, akiket szeretnénk mindentől megóvni.

 

idosekvilagnapja2018 (4)

 

Egy köszöntővel természetesen nem pótolható az a varázslatos hangulat, ami ilyenkor megteremtődik, de legalább jelezni szeretném, hogy ez a nap ugyanolyan fontos a számunkra, mint más években.

Sütő András, erdélyi író fogalmazott így egy helyen: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.”

Bizony mély igazság ez, hiszen akiben egy csepp bölcsesség is van, az tudja, hogy ahol most tart – legyen szó egyénről vagy éppen egy városról –, azt bizony számtalan előtte járó nemzedék munkája alapozta meg. Az a Budaörs, amire ma annyira büszkék vagyunk, pontosan azért ilyen, mert az itt élők, a nálunk idősebbek végigdolgozták az életüket, hogy idáig eljuthassunk.

Ahogy én ismerem a mi időseinket, ők igazából nem is hálát várnak el tőlünk ezért, csupán azt, hogy ne feledkezzünk meg róluk, tekintsük őket továbbra is a közösségünk értékes tagjainak.

 

idosekvilagnapja-6

 

Kepes András, neves televíziós személyiség szerint „…amikor az ember öregedni kezd, birokra kél benne a bölcsesség és a hiúság. Akiben az utóbbi győz, az utoljára még mindenféle fontos pozíciót kapar ki magának, bizonygatni kezdi, milyen eredményeket ért el az élete során, és többnyire elégedetlen, zsémbes öregember lesz. A bölcsnek viszont lassanként összeáll a világ, a dolgok és az értékek a helyükre kerülnek, megtanulja fölülről szemlélni a dolgokat, tudja, min érdemes bosszankodni és min nem, megértő és derűs lesz.”

 

idosekvilagnapja17 (6)

 

Én nagyon sok ilyen bölcs és derűs idős embert ismerek Budaörsön. Ők azok, akik a civil szervezeteink fáradhatatlan motorjai, ott találjuk őket a kulturális és művészeti életünk megannyi területén, a sport környékén vagy éppen az idősek klubjaiban, a tereken az unokákra vigyázva, vagy a piacon, a boltokban, higgadtan beszélgetve, megértően hallgatva a fiatalabbakat.

Ők azok, akik első szóra jönnek, ha segíteni kell a szűkebb és tágabb közösségekben. Ők várják a szerelőket, amikor a gyerekeik nem érnek rá, főznek az unokákra, viszik és hozzák őket az iskolából. Ők azok, akik nem panaszkodnak, nem tolakszanak az üzletekben, kivárják a sorukat az orvosnál, a patikában. Ők azok, akik nem követelőznek, akikre mindig számíthatunk, még akkor is, amikor ennek éppen fordítva kellene lennie.

Köszönjük meg nekik, hogy körülöttünk vannak, és legyünk hálásak azért, hogy egy városban élhetünk velük.

 

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.