Adj vért a légimentőkkel, a légimentésért! – Rendkívüli véradó kampány Budaörsön is

(Budaörs, 2021. szeptember 6. – Budaörsi Infó) 2021. szeptember 24-én rendkívüli véradó kampány indul hét városban. Az egyik helyszín Budaörsön lesz, a Városi Sportcsarnok és Uszodában 12 és 18 óra között.

 

 

Adj vért a légimentőkkel a légimentésért! Hogy Mások is Túlélhessék…! – ezzel a szlogennel indítanak rendhagyó közösségi véradókampányt a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-vel és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a véradás, mennyire nagy szükség van a vérre!

Sokan akkor szembesülnek ennek fontosságával, mikor maga kerül olyan élethelyzetbe, hogy önmagáért, saját magáért, családtagjáért invitálja a rokonokat, ismerősöket és barátokat véradásra.

 

 

veradas (5)

 

A Magyarországi Légimentésért Alapítvány és Magyar Légimentő Nonprofit Kft. 2021. szeptember 24. napján egy különleges közösségi kampányt indít, melynek célja nem más, mint, hogy új véradókat is toborozzon, valamint a meglévőket is aktivizálja.

 


Ha kíváncsi vagy rá mi is történik majd a véradáson, akkor regisztrálj véradóként ide kattintva.


 

2019 decemberében kísérleti jelleggel elindult a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. budaörsi, központi bázisán a vérkészítmény helyszínre juttatása kritikus állapotú betegek ellátásához.

A helyszíni vér transzfúzió egy kiemelkedő mentéstörténelmi mérföldkő, mellyel Európa élmezőnyébe kerültek a hazai légimentőink, sok országban erre még nincs lehetőség.

A budaörsi mentőhelikopter két egység nulla negatív vért visz magával minden alkalommal, melyet a súlyosan sérült, vagy egyéb okból kivérzett beteg ellátása során van lehetőség alkalmazni.

A vér előnye vitathatatlan a szokványosan alkalmazott infúziós oldatokkal szemben. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy kizárólag a vér képes oxigént szállítani a szövetekhez, ami megelőzheti az oxigénhiány miatt kialakuló károsodásokat.

Az elmúlt időszakban több, mint húsz alkalommal volt szükséges már a helyszínen megkezdeni a vér transzfúzióját kritikus állapotú sérült ellátása kapcsán. A tapasztalatok nagyon pozitívak, számos esetben a betegek a helyszíni vérátömlesztés nélkül nagy valószínűséggel már el sem jutottak volna a kórházig, hogy esélyt kapjanak a felépülésre. A legfiatalabb sérült néhány hónapos csecsemő, a legidősebb 75 éves volt.

Cél, hogy a vérkészítmények mind a hét légibázison (Budaörs mellett Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben) minél előbb elérhetőek legyenek, és az ország egész területén azonos esélyekkel induljanak, éljenek túl ezek a súlyos sérültek.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vérkészítmény álljon rendelkezésre minden légimentő bázison! Ezért is van szükség véradókra!

A vérkészítmények megfelelő tárolása és hűtése mind a légi bázisokon, valamint a helikopterekben is szigorú szabályokhoz kötöttek.

Közvetlenül a beadás előtt viszont a vért testhőmérsékletűre szükséges melegíteni. Mind a vérkészítmények, mind ezen eljárásokhoz (hűtés, melegítés, tárolás) szükséges eszközök és felszerelések jelentős költséget képviselnek, ezért folytatunk kampányt a felszerelések beszerzéséhez is!

Jelen kampány során pedig a vér a fontos, hogy ezt a lehetőséget a lehető leghamarabb országosan kiterjeszthessék-
Arra buzdítanak mindenkit, hogy adjanak vért és segítsenek abban, hogy állandó véradók legyenek mind a hét légimentőbázisért.

 

 

veradas_vervetel_0_2015jun

 

A kampány keretében mind a hét légimentő bázis közvetlen közelségében egy időpontban szerveznek véradást, hogy lássák, hogy melyik bázis érdekében jelenik meg több első véradó és mennyi vért sikerül összegyűjteni.

A véradások találkozási lehetőséget kínálnak a légimentésben dolgozókkal, valamint a helyszínek selfi-pontként működnének majd, egy-egy fotófal mögött.

Arra kérik a véradókat, hogy az ott készített fotóikkal hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.