Az Atlanti-óceán melegedése a kihalás felé sodorja az északi simabálnákat

Az Atlanti-óceán melegedése a kihalás felé sodorja az északi simabálnákat: az egyre apadó táplálékforrások miatt a súlyosan veszélyeztetett tengeri emlősök szaporodási rátája csökken és kénytelenek elhagyni hagyományos és védett természetes élőhelyeiket, aminek következtében nagyobb eséllyel pusztulnak el a hajókkal való ütközésben és gabalyodnak halászfelszerelésekbe.

 

Charles Greene, a Cornell Egyetem professzora szerint a Maine-öböl melegedéséért elsősorban nem a légkör vagy a vízfelszín melegedése a felelős, hanem az öbölbe több száz láb mélyen “belépő” meleg víztömeg, amely arra kényszeríti a bálnákat, hogy elhagyják hagyományos élőhelyüket – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

Az öböl mélyébe belépő meleg víztömeg a Golf-áramlatból nyeri a hőjét. Az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) “farkaként” a Golf-áramlat iránya drasztikusan megváltozott az elmúlt tíz évben. “A melegedő éghajlat hatására az atlanti meridionális áramlási rendszer lassul, aminek nyomán a Golf-áramlat észak felé mozdul, melegebb és sósabb víztömeget juttatva a Maine-öbölbe” – magyarázta Greene.

Az Oceanography című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az öböl melegedése miatt csökken az északi simabálnák kedvenc csemegéjének számító evezőlábú rákok száma. Ennek hatására visszaesett a bálnák szaporodási rátája és a tengeri emlősök arra kényszerültek, hogy elhagyják a Maine-öbölbeli, nyárközepi táplálkozóhelyeiket és észak felé vegyék az irányt a hűvösebb vízű, Szent Lőrinc-öböl felé.

2015 óta nagyobb számú északi simabálna táplálkozik a Szent Lőrinc-öbölben, ahol semmi nem védi őket a hajókkal való ütközéstől vagy a halászfelszerelésekbe gabalyodástól. A 2017-es évben 17 északi simabálna pusztult el, többségük a Szent Lőrinc-öbölben, 2019-ben tíz, 2020 óta eddig négy elhullott példányt találtak.

A tanulmány szerint 2010 óta csökken a bálnák szaporodási rátája és a populációjuk 26 százalékkal zsugorodott. Az évtized elején az egyedszámuk meghaladta az 500-at, mostanra azonban a becslések szerint mindössze 356 példányuk maradt.

A Cornell Egyetem és a Dél-Karolinai Egyetem szakemberei szerint a megfelelő intézkedések hiányában az északi simabálnák populációi tovább zsugorodnak és könnyen lehet, hogy eltűnnek a következő évtizedekben. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.