36 milliárdos zöld program – Elektromos buszok állhatnak forgalomba még idén a 40-es vonalán Budaörsön

(Budaörs, 2021. július 25. – Budaörsi Infó) – A következő tíz évre 36 milliárd forintot különített el a kormány zöld buszok vásárlásának és üzemeltetésének támogatására – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára július 16-án pénteken Sopronban, a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt soproni állomásának sajtótájékoztatóján. A budaörsi 40-es buszcsaládot is üzemeltető Volánbusz bejelentette, hogy a program keretében hat megyeszékhelyre és a fővárosi agglomerációba hamarosan száz darab elektromos meghajtású autóbusz is érkezhet.

 

 

Steiner Attila emlékeztetett, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegessé kíván válni, amelynek érdekében a kormány elfogadta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet. Ennek a hetedik pontja a közlekedés zöldítése, mert az ország kibocsátásának egyötödéért a közlekedési szektor felel – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt években majdnem 20 milliárd forintot költött az elektromos közlekedés elterjesztésének népszerűsítésére, amelynek legfontosabb alappillére a Zöld busz program.

A Zöld Busz Program első felhívásának köszönhetően, a pályázatok kedvező elbírálása esetén 123 elektromos busz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg, e járművek hamarosan a magyar utakon közlekedhetnek – mondta.

Steiner Attila kiemelte, hogy a Zöld busz demonstrációs mintaprojektet azért indították el, hogy tapasztalatot szerezhessenek az önkormányzatok és az üzemeltető cégek is a zöld buszokról.

 

 

Steiner_Attila_allamtitkar_zold_elektromos_buszok_2021

 

Steiner Attila a zöld buszok előnyéről szólva azt mondta, hogy kedvezőek a levegőminőség és a szállópor szempontjából, mert nincs károsanyag-kibocsátásuk és jelentősen csökken a zajterhelés is.

Az eddigi tapasztalatok szerint egy busz egy hónap alatt 4911 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg, ezt a mennyiséget 71 fa tudná megkötni – mondta, hozzátéve, hogy éves szinten így egy busz majdnem 60 ezer kilogrammal kevesebb szén-dioxidot juttat a levegőbe.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a környezetkímélés mellett iparfejlesztési eleme is van a programnak, mert a kormány szeretné elérni, hogy a buszgyártásban 60 százalékban belföldön készüljenek a zöld buszok.

Steiner Attila kitért arra is, hogy a zöld buszok támogatása mellett a kormány az elektromos autók vásárlását is támogatja, nemrég egy hárommilliárd forintos keretösszegű pályázatot írtak ki, amely már elfogyott ugyan, de a jövőben újabb forrást szeretnének erre biztosítani.

Hozzátette, hogy minden hónapban megnyílik az elektromos kerékpárok vásárlásának támogatására is a pályázat, emellett a kormány készül az elektromos meghajtású teherkerékpárok támogatása is, 400 millió forintos keretösszeggel.

 

Veszprémi László, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési főigazgatója azt mondta, hogy 2018 óta 1070 újszerű busz állt forgalomba a társaságnál, így tavaly több mint 20 ezer tonnával csökkent a cég szén-dioxid-kibocsátása. Hozzátette, hogy idén 1665 új jármű beszerzését tervezik, jövő év végéig pedig a teljes állomány 40 százaléka újul meg.

 

 

A fejlesztések Budaörsöt, a budaörsi buszparkot is érintik

 

A Volánbusz a korábban megpályázott 60 elektromos autóbusz után újabb 40 e-busz beszerzésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében, és kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat összesen 100 járműre. A pályázatok és a beszerzési eljárások eredményessége esetén a hat érintett megyeszékhely mintegy 570 ezer lakója mellett a budapesti agglomeráció 81 településén élő több mint 2,5 millió lakosnak is magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet biztosíthat a vállalat.

 

 

budaors_varoshaza_bkk_busz_korforgalom_2017aug26

 

A környezetvédelmi célkitűzések megvalósítása immár ténylegesen elérhető közelségbe került, hiszen a pályázatok benyújtása után a feltételes közbeszerzési eljárásokat is kiírta a vállalat az összesen 100 új szóló, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbusz beszerzésére.

Az ajánlati felhívásokban szereplő feltételek szerint a járműveknek minimum 24 ülőhellyel kell rendelkezniük, és egy feltöltéssel minimum 240 kilométert kell megtenniük.

Alapkövetelmény a kerekesszék, illetve a babakocsi elhelyezésére kialakított hely, a felszállást segítő rámpa, az elektronikus utastájékoztató rendszer, a fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszer, illetve a hűtő- és fűtőrendszer is.

 

 

illyes_korforgalom_busz_bkk_2018marc5

 

A pályázatok és a közbeszerzési eljárások eredményessége esetén Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben 6, a fővárosi agglomerációban pedig 40 jármű korszerűsítheti a járműállományt. A budapesti – közelebbről: budai – agglomerációba kerülő e-buszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba, így a budapesti utasok is élvezhetik majd előnyeiket.

A 40 jármű ennek megfelelően kék színű lesz és a fedélzeti kijelzőkön üzemel majd a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR). A fejlesztés során kiépül az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő-infrastruktúra is.

 

 

Nyilvánosságra került a pályázat eredménye július 23-án:

 

A Budaörsre közlekedő 40-es buszcsalád járatain is lesznek elektromos buszok

 


Magyarország legnagyobb új elektromos buszflottája érkezik Budapestre és az agglomerációba – írta meg Facebook bejegyzésében Vitézy Dávid 2021. július 23-án.

A Volánbusz Zrt. által 40 darab új elektromos busz szállítására kiírt tenderen a Mercedes eCitaro győzött.

A közbeszerzési eljárás ma közzétett eredménye szerint így tehát Európa legmagasabb színvonalú, vadonatúj technológiát képviselő elektromos buszai érkeznek a budai agglomerációba.

Az új, alacsonypadlós, klimatizált, a budapesti hálózathoz igazodva világoskék színű elektromos buszok a Budakeszire közlekedő 22-es és a Budaörsre közlekedő 40-es buszcsalád járatain állnak majd forgalomba.

A beszerzés értéke 8,1 milliárd forint, a 10 éves szűkített élettartam-költséget figyelembe véve.

Az új elektromos buszok még idén forgalomba állnak.

 

 

Magyarország legnagyobb új elektromos buszflottája érkezik Budapestre és az agglomerációba!

A Volánbusz Zrt. által 40…

Közzétette: Vitézy Dávid – 2021. július 23., péntek

 

 


 

A beruházások megvalósulásával évente több mint 3600 tonnával csökkenhet a CO2-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomeráció térségében.

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.