Budaörs Önkormányzata a környéken lakókat is kéri fellebbezni a lőtér működésének újbóli engedélyezése miatt

(Budaörs, 2021. július 6. – Budaörsi Infó) A budaörsi lőtérrel kapcsolatban évek óta tartó hadakozás folyik a lakók és az üzemeltető között. Az ombudsmanok szerint nem is működhetne a budaörsi lőtér, és Budaörs Város Önkormányzata is ezen a véleményen van, ezért most a környéken lakók közreműködését is kérik a fellebezéshez. Az önkormányzat a panaszok alapján már hosszú évek óta próbálkozik a legkülönbözőbb módokon a lőtér okozta zajterhelés megszüntetésével.

 

 

Hosszú évekre nyúlik vissza Budaörs nyugati határában, a Törökugratónál működő lőtér ügye. Bár a létesítmény külterületen található, közvetlenül határos a családi házakkal sűrűn lakott belterülettel.

A lőtéren folyó – az évek során egyre gyakoribbá és hangosabbá váló – tevékenység az elmúlt években mind többek számára vált elviselhetetlenné. A lakossági panaszok miatt már évekkel ezelőtt foglalkozott az önkormányzat az üggyel.

2006-ban úgy tűnt, megoldódhat az áldatlan állapot, mégpedig mindenki megelégedésére.

Az önkormányzat ugyanis csaknem 10 millió forintot ajánlott fel a lőteret használó Igaly Diána volt olimpikonnak, hogy új helyet találjon tevékenysége folytatására. Az ajánlatot az olimpikon előbb úgy tűnt, hogy elfogadja, aztán mégis visszakozott.

 

 

 

rendorseg_budaors2_2020majus

 

 

2017-ben arról számoltunk be olvasóinknak, hogy törvénytelenül adta ki az illetékes hatóság a budaörsiek százainak életét megkeserítő lőtér üzemeltetési engedélyét – állapította meg közös jelentésében az Alapvető Jogok Biztosa és az ombudsman jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

A hatályos jogszabályok szerint a több száz szomszédos telektulajdonosnak is lett volna beleszólása az engedélyezésbe, ám őket – akárcsak az önkormányzatot – elmulasztották bevonni az eljárásba. Ráadásul a létesítmény természetvédelmi területen egyáltalán nem is kaphatott volna engedélyt.

Az ombudsmanok felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál.

 

 

varoshaza_budaors_2020_jan30

 

 

Az olimpikon 2021. áprilisban elhunyt, viszont a lőtér problémája a továbbiakban is aktuális.

2021. július 5-én Budaörs Város Önkormányzata közösségi oldalán a környező lakosokat fellebbezésre kérte a lőtér engedélye ügyében.

A budaörsi önkormányzat szerint ismételten jogszabálysértően adott engedélyt a Budaörsi Rendőrkapitányság a város nyugati határában lévő Natura 2000 természetvédelmi területen a lőtér működésére.

Azt nyilatkozta az Önkormányzat, hogy újra meg fogják fellebbezni a döntést és a környékbeli lakókat is arra kérték, hogy éljenek fellebbezési jogukkal, amiben minden segítséget megadnak számukra.

 

 

loter

 

 

Budaörs Város Önkormányzatának felhívása: 

 


Tisztelt Budaörsi, Lőtér-közeli Lakosok!

Szeretnénk tájékoztatni önöket a város nyugati határában lévő lőtér körüli fejleményekről.

Mint bizonyára tudják, az önkormányzat a közelben lakók jogos panaszai alapján már hosszú évek óta próbálkozik a legkülönbözőbb módokon a lőtér okozta zajterhelés megszüntetésével.

Miután önkormányzati hatáskörünk ez ügyben nincs, csak azt tudtuk tenni, hogy az illetékes hatóságok és bíróságok előtt eljárásokat indítottunk.

Az általunk kezdeményezett eljárások során kiderült, hogy a lőtér működését eleve nem lett volna szabad engedélyeznie a rendőrségnek, mert a terület, ahol van, Natura 2000 besorolású természetvédelmi terület, ahol tilos lőteret létrehozni. Ezt az alapvető jogok biztosának helyettese, a jövő nemzedékek szószólója is megállapította.

Az önkormányzat által indított bírósági eljárásokban a Kúria, majd legutóbb a Budapest Környéki Törvényszék is kimondta, hogy a rendőrségi határozat törvénysértő, már csak amiatt is, mert nem vonta be ügyfélként az eljárásba a zajterhelés által érintett lakosokat.

Az elrendelt új eljárásban azonban a rendőrség ismételten jogszabályt sértett, ezért legutóbb a Törvényszék ismét megsemmisítette a lőtérengedélyt, és új eljárás lefolytatására kötelezte a rendőrséget.

Ebben az új eljárásban a rendőrségnek először is ügyfélként be kellett volna vonnia az ügybe minden ingatlantulajdonost, akinek a lőtér hatásterületén van ingatlana, másodszor pedig figyelembe kellett volna vennie azt a szigorú jogszabályi rendelkezést, amely szerint lőtér Natura 2000 besorolású területen nem engedélyezhető.

Az önkormányzat jogi képviselője június legvégén vette kézhez a Budaörsi Rendőrkapitányság 13010-821/422-97/1996.F. számon iktatott határozatát.

Ez a határozat azonban ismét nem felel meg a bírósági ítéletekben foglaltaknak és a hatályos jogszabályoknak.

A rendőrség ismét engedélyezte a lőtér működését, azon az alapon, hogy szerinte – és a Duna–Ipoly Nemzeti Park álláspontja szerint – a Natura 2000 besorolás során már figyelembe vették, hogy a területen egy lőtér is van.

Ilyen kivétel azonban a jogszabályokban nem szerepel. Nem derül ki a rendőrségi határozatból az sem, hogy a rendőrség valóban ügyfélként kezelte-e valamennyi, a lőtér hatásterületén lévő ingatlan tulajdonosát.

Természetesen ezt a határozatot is meg fogjuk fellebbezni. Azt kérjük a lőtérrel határos vagy annak a hatásterületén lévő ingatlanok tulajdonosaitól, akiknek a jogait az önkormányzat a jogorvoslati eljárások kezdeményezésével védeni próbálja, hogy maguk is éljenek a fellebbezés jogával, akkor is, ha az eljárásról nem kaptak értesítést a rendőrségtől. Az önkormányzat ebben szükség esetén segítséget nyújt.

Szeretnénk elérni, hogy a Budaörs nyugati részén lakók jó időben is, nyitott ablaknál, lövések zaja által nem zavarva élhessék az életüket. Ebben nagy segítség, ha az érintett lakosok is csatlakoznak az erőfeszítéseinkhez.

Budaörs, 2021. június 29.
Budaörs Város Önkormányzata

 


 

 

(Budaörsi Infó)

 

Korábbi cikkek a témával kapcsolatban:

 

Koronavírusban meghalt Igaly Diána

Az ombudsmanok szerint nem is működhetne a budaörsi lőtér

Az évek óta elhúzódó budaörsi lőtér-vita érintettje Igaly Diána életműdíjat kapott

Igaly Diána a budaörsi lőtérgondjairól beszélt születésnapi interjújában

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.