NE PRÓBÁLJÁK KI OTTHON! – Kísérlet: Milyen hatással van az alkohol a kerékpárosok teljesítményére?

(Budaörs, 2021. június 29. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó és a budaörsi kerékpáros egyesület, a Fillari Team Télen-nyáron két keréken című cikksorozatának legújabb részében egy kísérletet mutatunk be olvasóinknak arról, hogy milyen hatással van az alkohol egy kerékpáros teljesítményére. (NE PRÓBÁLJÁK KI OTTHON!)

 

 

Egy közhasznú, tájékoztató bizonyítási kísérletre vállalkozott a budaörsi Fillari Team néhány kerékpárosa. Az alkohol sportteljesítményre gyakorolt hatását vizsgálták a fiúk a kísérlet során.

Természetesen a kísérlet nem csak kerékpár, hanem az általános állóképesség és fitnesz körben is értelmezhető.

 

 

fillari2021 (5)

 

A kísérlet: Gazdagrét fölött, a kerékpáros berkekben elhíresült Adorján út – Magas út emelkedőjén kellett feltekerni. Ez nagyjából 1,5 km hosszú, 13-14%-os átlagos emelkedésű part (a magas út egy pár méteres szakasza 25%-os meredekségű).

A parton szombaton délelőtt feltekernek a srácok pihenten, fitten. Vasárnap az utat megismétlik, de a szombat estét valamilyen alkoholos ital társaságában töltik.

 

 

Résztvevők

 

Kató Róbert: 43 éves, a vörösborok szerelmese.

 

kerekparos_katorobert

 

 

Keller András: 49 éves, whisky-szakértő.

 

kerekparos_kellerandras

 

 

Hugauf Marcell: 26 éves, gyümölcspárlatokban utazik.

 

kerekparos_hugaufmarci

 

 

Bertók János: 40 éves, a cseh sörök ínyence.

 

kerekparos_bertokjanos

 

 

Az első napról röviden

 

Marcell: Pihenten érkeztünk, éreztem, hogy jók a lábak, egész héten csak frissítő recovery meneteket csináltam, készülvén a tesztre. Hidratált volt a szervezetem, reggel közel 1 liter víz ment le és a szokásos tojás-zab-banán reggelim.

 

András: rövideket mentem az elmúlt héten, sokat tudtam aludni, friss vagyok, kedvenc emelkedőm a városban, ma érzem, tekerek egy saját legjobb időt! Így is lett, egyszerre indultak el az Irhás árok és az Adorján út kereszteződéséből, az Adorján végén van egy kb 100 méteres sík rész, ahol picit lehet pihenni,

Marci ért ide először, András, Jani, majd Robi következett, innen fordultak a Magas útra, ahol egyenesen mentek föl, Robi a nyeregben végig, a többiek kiállva.

 

Átlag wattok/pulzus és legmagasabb wattok/pulzus:

Robi: 320/161 – 505/170

András: 303/172 – 477/195

Marci: 370/170 – 577/188

Jani: 350/165 – 516/183

 

 

fillari2021 (2)

 

 

A szombat este

 

Robi: Virtuálisan Villányban jártam, 1 üveg Bock Cuvée és fél üveg Sauska Pinot noir volt a menü, némi sajtot ettem hozzá, kb. 2,5-3 óra alatt fogyott el a nedű, ezt követően bőséges vacsora (csirke/rizs) és fél liter víz. Könnyen elaludtam, de az éjszakám nyugtalan volt, többször felébredtem.

 

 

borhalo (7)

 

 

András: Barátokkal házibuliztunk, és Giro D’Italiat néztünk. Közben sejtésem szerint 6-7 pohár whisky ment le (tévedhetek negatív irányba), popcorn, majd egy gyros volt a menü. Kb. éjszaka 1-kor kerültem ágyba, egyből elaludtam.

 

 

whiskey_scotch_jeggel_alkohol

 

 

Marci: Gönczi barackpálinkát ittam barátokkal nagyjából 3-4 dl között. Közben és utána vizet ittam, nagyjából másfél litert. Éjfélkor kerültem ágyba, előtte ettem babgulyást.

 

 

palinka

 

Jani: 5 üveg Krusovice világos, csipsszel, körülbelül 3 óra alatt, otthon a családdal. Ezt követően nem vacsoráztam, könnyen elaludtam, de többször fölkeltem.

 

 

sor

 

 

Másnap a kísérlet

 

11-kor volt a találkozó, ahonnan András elkésett, körülbelül 15 percet. Marcit kivéve mindenki fejfájással küzdött, a sápadtság és levertség általános tünet volt.

Hűvösebb, szelesebb idő volt, így fáztak is a srácok. Ezúttal egyesével indultak el.

 

Marci kezdte: az Adorján könnyen ment, a sík részen is tovább és a Magas úton sem látszott rajta semmi, de az időeredményeket összehasonlítva majdnem másfél perccel ment lassabban.

Utána Jani jött: Adorjánon fölment, de nagyon zihált, a síkon megállt fújtatni egyet, kb 1 percet állt. A Magas úton fölfelé szintén megállt a 25%-os résznél ~1 percre, aztán fölért. Durván 4 perccel ment rosszabb időt, mint előző nap.

Robi: Adorjánon fölment, ezt követően elmondás szerint elkezdett szédülni, de cikkcakkban fel tudott menni a Magas úton is, kb. 3 percet veszített szombathoz képest.

András: Adorjánon felment, a síkon megpihent. A Magas úton kétszer állt meg. De rövidebb időkre, mint Jani, így csak 3 perccel ment rosszabb időt.

 

 

kerekparos_szenved

 

Átlag wattok/pulzus és legmagasabb wattok/pulzus:

Robi: 270/165 – 400/174

András: 250/166 – 401/190

Marci: 349/166 – 478/179

Jani: 299/162 – 441/170

 

Bizonyították a srácok, amit eddig is tudtunk: már mérsékelt alkoholfogyasztás is rendkívül negatívan hat a fizikai teljesítőképességre, a koncentrációra és állóképességre. Az alkohol rossz hatással van a sejtek vízháztartás-egyensúlyára, a keringésre, kémiailag gátolja a szervezet cukorelőállítását és romlik a szív „pumpafunkciója”, vagyis kevesebb vér, ezáltal oxigén jut a szervekbe, izmokba.

A szervezet dehidratálódik, vagyis folyadékveszteség alakul ki, amit az extrém izzadás tovább ront. Fontos azt is kiemelni, hogy az alkoholos italokban csak üres kalóriák vannak, nem segítik sem a felkészülést (nem használható szénhidrát-feltöltésre), sem a regenerációra, mivel vizet von el.

 

 

A legfőbb tanulságok

 

Csaknem mindegy, hogy milyen típusú italt (sör, bor, tömény) fogyasztunk, egyformán káros.

Az életkorral lassul az alkohol feldolgozása szervezetben. Az alkohol és a sport nem jó kombináció. Vagyis, aki iszik, az kerülje a négy és kétkerekű járműveket, és inkább a kanapén üljön, mint a volán mögött.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.