Elhunyt Macskássy Izolda festő- és grafikusművész

(Budaörs, 2021. június 29. – Budaörsi Infó) Hetvenhat esztendős korában elhunyt Macskássy Izolda, Pro Urbe-díjjal kitüntetett szegedi festő- és grafikusművész – tájékoztatta a város polgármesteri hivatala kedden az MTI-t.

 

 

A művészt, akinek selyemre festett alkotásai és selyem kollázs képei mind Magyarországon, mind külföldön népszerűek voltak, szombat éjjel érte a halál.

A közlemény szerint Macskássy Izolda híres korondi fazekas család tagjaként 1945. január 10-én született Marosvásárhelyen. Édesanyja, Kovács Izabella élvonalbeli sportoló – vívásban, lovaglásban, teniszben, úszásban és a téli sportszakágakban is kiváló – volt. Édesapja, Macskássy Miklós magyar királyi tisztként szolgált. Képzőművészeti tanulmányait Erdélyben, majd romániai ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban végezte. 1961 óta élt Magyarországon, itt diplomázott 1968-ban, majd 1971-ben megkapta a magyar állampolgárságot.

Gyakori hazai kiállításai mellett szinte az összes kontinensre meghívták alkotásaival.

 

Többször állított ki Budaörsön is, ahol sokan ismerték és népszerűek voltak a képei.

 

 

5_Macskassy_Izolda_kiallitas_Budaors2012

 

Macskássy Izolda második otthonának tartotta Szegedet, ahol művészi munkája mellett számos jótékonysági kezdeményezésben vett részt, óvodákat, egészségügyi intézményeket és civil szervezeteket támogatott, segítette a nélkülöző kollégáit. “Ha megkeresnek, s látom, hogy valós a gond, akkor rögtön adok. Volt már olyan, hogy a telefon- és villanyszámlámat nem fizettem ki, ugyanakkor segítettem a bajba jutottaknak” – nyilatkozta egy interjújában.

Szeged város önkormányzata 2003-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el Macskássy Izolda munkáját.

 

 

000_Macskassy_Izolda_kiallitas_Budaors2012

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.