Kéz a kézben – Szabó T. Anna és Dragomán György irodalmi estje

(Budaörs, 2021. június 28. – Budaörsi Infó) Egy Budaörsön élő alkotó pár, jó harminc év. Együtt közel harminc könyv, a legutóbbi kettő szinte egyszerre jelent meg.

 

 

Szabó T. Anna egyik interjújában kettejükről, a munkájukról így vall:

Mi egészen kamaszkorunk óta együtt vagyunk, ekkor már mindketten írtunk, és kevesen tudják, de mindkettőnk első publikációja ugyanabban az egyetemi újságban, egyszerre jelent meg. Velem ellentétben Gyuri sokáig nem publikált, nekem jelentek meg először könyveim, úgymond nekem lett először nevem. Erős bennem ez a makacs akarat, mindig is szerettem volna múlékonyan maradandóvá tenni a nevem, nem klasszikussá akartam válni, csak szerettem volna ott lenni a polcon, már csak azért is, mert a nagyapám és az apám is elég ismert volt Kolozsváron. Inspirált, hogy híresek, és ott munkált bennem ez a „majd én is megmutatom” attitűd. Megjelentek a könyveim, emiatt megvolt bennem az a magabiztosság és nyugalom, hogy egyáltalán nem zavart, amikor Gyuri 30-32 évesen berobbant az első regényével. Sőt, inkább kiegyenlítődésként éltem meg, hiszen sokáig vártunk rá, hogy ő is megmutassa magát.

Az egymásra való féltékenység teljesen felesleges, maximum annyi előnye van, hogy ha valamelyikünk jót ír, az húzza a másikat magával. Egymást segítve, egymást inspirálva, egymásnak témákat adva írunk kamaszkorunk óta.

Minden alkalommal elolvassuk egymás írását, legyen szó novelláról, regényről, versről vagy receptről, lehetőség szerint mindent, és általában megfogadjuk egymás javaslatait. Ha nem, akkor annak oka van, de amikor az ember nagyon biztos a maga dolgában, akkor sem rendül meg, ha a másik élesebb kritikát mond.

Régen sokkal makacsabbak voltunk, olyankor nem tudtuk meggyőzni egymást az igazunkról. Volt olyan versem, ami Gyuri szerint nem volt jó, vagy nem értette azt a hangot, amit én is még csak próbálgattam, ilyenkor megvártam, hogy mindketten abban a hangulatban legyünk, hogy értsük a szöveget.

 

Szabó T. Anna novelláskötete Szabadulógyakorlat címmel látott napvilágot, Dragomán György pedig a Főzőskönyvvel jelentkezett, és mindkettőjük új kötete azonnal nagy siker lett.

 

Benczúr Ház (1068 Budapest, Benczúr u. 27.) kertjében ezúttal egymást kérdezik, egymással beszélgetnek, s közben műhelytitkokra is fény derül.

 

Időpont: 2021. június 30., szerda 19:00

 

 

(Budaörsi Infó / Facebook)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.