Izraeli kutatás – a Pfizer vakcinából elég lenne egy is a fiataloknak

A friss adatok szerint nem szükséges az emlékeztető Pfizer-oltást beadni a 12-15 éves korosztályban, mert csak a szívizomgyulladás esélyét növeli.

 

 

Egy izraeli kutatócsoport tanulmánya szerint egyetlen adag Pfizer Covid-19 vakcina már 100%-os hatékonyságot ad a 12-15 éves korosztályban 3 héten belül, amely megkérdőjelezi a második, emlékeztető oltás szükségességét.

A kutatási eredményeket érdemes lenne megfontolni, miután az izraeli tinédzserek esetében a második dózisnak nagyon minimális hatása volt az immunrendszerre, ám sokkal inkább növelte az esélyét a szívizomgyulladásnak – szögezte le a kutatást vezető Nadav Davidovitch, aki a Ben-Gurion Egyetem professzora.

Az izraeli egészségügyi minisztérium már korábban is jelezte, hogy lehetséges kapcsolat van a második Pfizer Covid-19 vakcina dózisa és a myocarditisos esetek között a 16-30 éves korosztályban. Sőt, a 16-19 évesek esetében ez a hatás még erősebben észrevehető.

Mindazonáltal a minisztérium engedélyezte az oltást a 12-15 éves fiatalok számára, mivel szerintük be kell oltani mindenkit, akit súlyos fertőzés kialakulásának veszélye fenyeget, vagy aki együtt él valakivel, aki COVID-19 betegségben szenved, vagy aki külföldre utazik.

Az új eredményeket úgy kapták, hogy a kutatók újraértékelték a Pfizer vakcina klinikai vizsgálatának eredményeit 14-20 nappal az első adag megkapása után a 12-15 év közötti korosztályban. Megállapították, hogy az oltást kapó 1130 fiatal közül kettő megfertőződött egy héttel az első adag beadása után, egy két hét után, és senki sem három hét múlva. A placebót kapó fiatalok körében az első héten három, a második héten négy és a harmadik héten öt fertőzés volt.

Azaz, a vakcina 50%-ban hatékonyan megelőzte a COVID-19-et az első adag oltás felvételét követő 7-13 napon belül, és 100%-osan hatékonnyá vált 14-20 nap után.

“Újraelemzésünk azt mutatja, hogy a 12-15 éves korú oltottak esetében a hatékonyság elérte a 100%-ot az 1. dózistól, ami egyébként teljesen megegyezik a 2. dózissal” – írták a kutatók jelentésükben. Azt mondták, ennek az lehet az oka, hogy a korábbi vizsgálatok szerint az oltások hatékonyabbak lehetnek fiatalabb emberek számára.

Ezenkívül megjegyezték, hogy az Egyesült Királyságban, ahol a világjárvány kezdetén a második adag beadása akár 86 nappal is késett, hogy minél több ember felvehesse az elsőt, kiderült, hogy egyetlen adag vakcina hatékonysága legalább 60 napig növekszik.

Davidovitch hangsúlyozta, hogy a kutatás csak a Pfizer oltásokra vonatkozik, és kijelentette, hogy még további vizsgálatokra van szükség a végleges következtetések levonásához. Ugyanakkor azt mondta, hogy fontolóra kell venni egy adag beadását, különösen azokban az országokban, ahol hiányzik az oltás.

Az ügy előzménye, hogy a myocarditis esetekről a bejelentések több mint fele az után érkezett az oltások mellékhatásait jelentő rendszerhez, hogy a betegek Pfizer/BioNTech oltást kaptak a 12-24 éves korosztályban.

Mint ismeretes, a szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.