Nyártól szigorúbb lesz a készpénzellenőrzés a külső uniós határokon

Júniusban jelentősen változnak a készpénz behozatalának szabályai az Európai Unió külső határain, szigorodik az ellenőrzés, és többek között az aranyérmék és aranyrudak értéke is beleszámít az összeghatárba – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

 

A közlemény szerint készpénznyilatkozatot kell benyújtania a vámhatóságokhoz az Unió területére be- és kilépéskor annak, aki 10 ezer euró, vagy más valutában ezzel egyenértékű, illetve ezt meghaladó összegű készpénzt tart magánál. Az összeg több tételből is állhat, és a számításnál nem csak a bankjegyeket és pénzérméket kell figyelembe venni.

A 10 ezer eurós értékbe beleszámítanak azok a bankjegyek és a pénzérmék is, amelyek csereeszközként már nincsenek általános forgalomban, de egy pénzügyi intézménynél vagy központi banknál még be lehet váltani őket, a csekkek és az utazási csekkek, a megnevezett kedvezményezett nélküli váltók, fizetési megbízások valamint a legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérmék és a legalább 99,5 százalékos aranytartalmú aranyrudak, aranyrögök, aranyszemcsék is.

A vámhatóságok akkor is kérhetnek készpénznyilatkozatot a 10 ezer euró, vagy ezt meghaladó összegű készpénzről, ha azt postán, a rakomány részeként vagy futárral továbbítják – áll a közleményben.

A NAV felhívja a figyelmet arra: aki bizonytalan abban, hogy kell-e készpénznyilatkozatot kitöltenie, érdeklődjön az adóhatóságnál, vagy külső uniós határátlépéskor a vámtisztviselőnél.  mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.