Mindenki gazdagabb nálam!

(Budaörs, 2021. május 23. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Tanácsadások alkalmával gyakran előjön, hogy a tanácsadást kérők tudni szeretnék, hogyan is állnak anyagilag a többiekhez képest.

 

 

Rengetegen el vannak bizonytalanodva, a család havi bevétele másfél millió forint körül van havonta, ebből el is tesznek legalább 5-600 ezret havonta, 30-35 évesen vettek egy lakást, kevés hitellel…

Egyrészt úgy gondolják, hogy szépen keresnek az átlaghoz képest, másrészt viszont körbenéznek maguk körül és azt látják, hogy mindenkinek többje van mint nekik. Nagyobb autó, nagyobb lakás vagy ház. Valahogy mindenki sikeresebb körülöttük mint ők. Mit csinálhatnak rosszul?

Tudod, hogy többet keresel mint az emberek 98%-a az országban, mégis amikor elviszed a gyereket az iskolába, valahogy mindenki nagyobb és drágább autóval érkezik mint te.

Sok embernek ez komoly problémát okoz és keresi magában az okokat, mint rontott el az életben. Mit tudnak azok az emberek, amit ő nem?

Semmit nem csináltál rosszul, ne aggódj!

A problémád először is abból ered, hogy a mikrokörnyezetedet tartod a normális, átlagos közegnek.

Valószínűleg ott laksz, ahol a jövedelmednek és a vagyonodnak megfelelően az elérhető legjobb hely. Ha ez egy kőbányai panel, akkor ott, ha egy rózsadombi lakás vagy ház, akkor pedig ott. A gyerekeid is ennek megfelelően járnak iskolába.

S ezzel semmi baj nincs. (A baj abból lenne, ha erődön felül akarnál számodra túl drága környéken lakni. Sajnos sokan csinálják ezt is.)

Azonban rá kell jönnöd, hogy a számodra elérhető legjobb környéken ideális esetben te vagy az átlag vagy még inkább a medián.

Ez azt jelenti, hogy a mikrokörnyezetedben az emberek felének egész egyszerűen több pénze van, mint neked. Ebbe törődj bele. Átlagosnak lenni egyáltalán nem rossz dolog, főleg nem egy olyan környéken, ami az emberek 95%-ának egyébként elérhetetlen.

Azonban az ember olyan, hogy észreveszi hány gyereket hoznak vadonatúj Mercedes meg BMW SUV-val az iskolába, azonban azt egyáltalán nem veszi észre, hogy hány gyereket hoztak 18 éves Suzukival vagy egyenesen busszal.

 

 

nyaralas_napfurdozes_napozas_szabadsag_pihenes

 

Azt észreveszed a Facebookon, hogy hány ismerősöd nyaralt külföldön, azt viszont nem, hogy hány ismerősöd nem tudott nyaralni egyáltalán, mert esetleg a hiteleiket sem tudják fizetni.

Azt észreveszed, hány ember tűnik sikeresnek, azt nem, hogy hányan küszködnek vagy szenvednek körülötted. Eleve csak a sikeres embereket veszed észre és nekik is csak a sikereiket, de a problémáikat nem.

Ezért vagy hagyd abba azt, hogy a saját helyzetedet a körülötted élőkhöz hasonlítod, vagy ha mindenképp ragaszkodsz ehhez, akkor viszont csináld korrekten: a városomban vagy kerületemben hányan élnek rosszabbul nálam?

Az országban mennyien élnek rosszabbul mint én?

S világszinten hány milliárd ember cserélne velem azonnal, gondolkodás nélkül?

 

 

penz

 

Ha úgy hét és fél milliárd ember szeretne olyan anyagi körülmények között élni mint te, és szeretné látatlanban az összes problémádat elcserélni a sajátjára, akkor hagyd abba annak vizsgálgatását, hogy mid nincs még meg, ami másoknak már megvan.

Legyél elégedett és boldog azért, amid megvan és felejtsd el azt, amid még nincs meg.

A másik dolog, ami becsap téged, hogy nem tudod, mi van a nagy házak és drága autók mögött. Hány családi probléma, túlzott eladósodás, hitelek és a munkahely elvesztése miatti aggodalom.

Felejtsd el mit értek el mások, vagy mit hiszel a külsőségek alapján, hogy mit értek el. Te legyél elégedett azzal, amid van és legyél hálás azért, amit eddig elértél.

Neked magadhoz képest kell sikeresnek lenni és nem másokhoz képest.

(S arról most ne is beszéljünk, hogy egy jól működő családi élet mennyivel nagyobb siker, mint egy drága autó, ami mögött már három válás van…)

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.